Antena Meniu Search
x

Video Regele Charles, primul mesaj de Crăciun în calitate de Monarh. Prima sărbătoare a Familiei Regale fără regina Elisabeta a II-a

Magia Crăciunului se simte şi în casa familiei regale din Marea Britanie, dar anul acesta atmosfera e un pic mai tristă. Regele Charles al III-lea şi restul membrilor familiei regale sărbătoresc pentru prima dată Crăciunul fără regina Elisabeta a II-a. Drapelul regal a fost arborat la reşedinţa din comitatul Norfolk, iar festivităţile regale au fost şi ele reluate după 3 ani de pauză, din cauza pandemiei. De data aceasta, cel care a transmis mesajul anual tradiţional de Crăciun a fost noul monarh. 

de Redactia Observator

la 25.12.2022, 20:01

Vezi și

Regele Charles al III-lea reflectează, în primul său mesaj de Crăciun, la criza costului traiului şi evocă ”marea anxietate şi greutăţile” celor care luptă ”să-şi plătească facturile şi să-şi hrănească familiile şi să le ţină la căldură”. Aceasta este prima emisiune regală televizată care nu este prezentată de regretata regină. Fostul monarh a transmis primul său mesaj de acest fel în 1957. Emisiunea regelui de Crăciun continuă o tradiţie care datează de 90 de ani.

Mesaj emoţionant de Crăciun, transmis de Regele Charles

La slujba de Crăciun de astăzi şi-au făcut apariţia rând pe rând Prinţul şi Prinţesa de Wales, prinţesa regală Anna şi familia ei. În ciuda faptului că reputaţia prinţului Andrew a fost pătată de procesele în care a fost implicat, nici el nu a lipsit de la Sandringham.

Cel mai emoţionant moment al zilei a fost mesajul Regelui Charles, care a înregistrat primul său mesaj de Crăciun în calitate de suveran al Regatului Unit. Mesajul festiv a fost înregistrat pe 13 decembrie în Capela St. George de la Castelul Windsor, unde sicriul mamei sale, regina Elisabeta a II-a, a fost văzut ultima dată de publicul larg.

Pe acelaşi subiect

"Nu voi putea niciodată să vă mulţumesc suficient pentru dragostea şi simpatia pe care aţi manifestat-o faţă de toată familia noastră", a declarat suveranul britanic, subliniind că acest Crăciun este deosebit de emoţionant "pentru toţi cei care au pierdut pe cineva drag".

El i-a salutat pe militarii şi angajaţii serviciilor de urgenţe, "care lucrează neobosiţi" pentru siguranţa ţării, precum şi pe angajaţii din domeniul sănătăţii, în contextul în care infirmierele britanice au organizat recent o grevă inedită.

"Vreau să aduc în mod special un omagiu tuturor acestor oameni minunat de amabili, care, cu atât de mult generozitate, oferă alimente, bani şi momente din timpul lor atât de preţios în momente marcate de mari îngrijorări şi de încercări", a adăugat regele Charles al III-lea.

Monarhul britanic i-a evocat şi pe cei care sunt afectaţi de război, de foamete sau de catastrofe naturale, precum şi pe cei care "aici, la noi în ţară, caută soluţii pentru a-şi plăti facturile sau pentru a-şi hrăni şi încălzi familiile", într-o perioadă în care inflaţia a ajuns la aproape 11%. "O astfel de solidaritate sinceră este cea mai inspirată expresie a capacităţii de a-ţi iubi aproapele ca pe tine însuţi", a subliniat el.

"Indiferent de religia voastră, sau dacă nu aveţi niciuna, în această lumină sursă de viaţă şi în adevărata umilinţă care constă în ajutorarea celor din jur eu cred că putem să găsim speranţa pentru viitor", a adăugat regele Charles, care le-a transmis britanicilor "un Crăciun plin de pace, bucurie şi cu lumină veşnică".

Mesajul de Crăciun face parte din marile evenimente anuale la care participă suveranii britanici, alături de discursul tradiţional rostit la deschiderea Parlamentului şi de cel pronunţat la aniversarea oficială a şefului statului, potrivit Agerpres.

Această tradiţie a început în 1932, când regele George al V-lea a susţinut un discurs la radio.

Prințesa Charlotte, în centrul atenţiei în timpul ceremoniei cu colinde de Crăciun

Prințesa Charlotte a fost centrul atenţiei în timpul ceremoniei cu colinde de Crăciun, organizată de mama ei, Prinţesa de Wales. Vizibil emoţionată în timpul unei lecturi cu Ursuleţul Paddington, preferatul Reginei, mica prinţesă a fost admirată de oamenii din jur.

Evenimentul găzduit de Kate Middleton a fost în întregime dedicat reginei defuncte, Elisabeta a II-a. Muzicianul Alexis Ffrench a interpretat piesa In The Bleak Midwinter pe un pian cu coadă pe care erau afişate imagini ale reginei din diferite etape ale vieții și domniei sale.

Duminică dimineaţă, familia regală a Marii Britanii a asistat la slujba de Crăciun oficiată pe Domeniul Sandringham, reluând astfel o tradiţie ce a fost întreruptă după 2019 de pandemia de coronavirus.

Regele Charles al III-lea urmează să fie încoronat oficial pe 6 mai 2023 la Abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii ce va fi orientată "spre viitor", dar va rămâne ancorată "în lunga tradiţie şi pompă a monarhiei", a precizat biroul de presă de la Palatul Buckingham.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Regele Charles, primul mesaj de Crăciun în calitate de Monarh. Prima sărbătoare a Familiei Regale fără regina Elisabeta a II-a