Antena Meniu Search
x

Regimul condus de Lukașenko, reacție dură după ce Polonia a decis să închidă un punct de trecere a frontierei cu Belarusul

Belarusul l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri polonez, a limitat accesul pe teritoriul său pentru camioanele poloneze şi a anunţat expulzarea unui ofiţer de legătură pentru a protesta împotriva deciziei Varşoviei de a închide un important punct de trecere a frontierei, relatează AFP. Minskul i-a transmis însărcinatului cu afaceri polonez, convocat la Ministerul de Externe, că denunţă decizia Poloniei de a închide punctul de trecere de la Bobrowniki, unul dintre cele trei existente, ca fiind "unilaterală" şi "inumană", notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.02.2023, 22:48

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului
Regimul condus de Lukașenko, reacție dură după ce Polonia a decis să închidă un punct de trecere a frontierei cu Belarusul - Profimedia

Ca reacţie, camioanele poloneze de transport de marfă nu mai pot intra şi ieşi din Belarus decât pe la frontiera comună, şi nu prin alte puncte de trecere. "Întreaga vină pentru degradarea condiţiilor operaţiunilor lor aparţine iniţiatorului măsurilor restrictive, adică guvernul actual din Polonia", a transmis Ministerul belarus de Externe.

Minskul a promis de asemenea că va reduce nivelul personalului la consulatul polonez din Grodno la cel al consulatului belarus din Bialystok, lăsând de înţeles că va expulza diplomaţi. "Belarusul nu mai vede nici utilitatea prezenţei continue a ofiţerului de legătură al agenţilor de frontieră polonezi pe teritoriul său", a adăugat ministerul.

"Nicio măsură distructivă a guvernului polonez nu va fi ignorată şi ne rezervăm dreptul de a adopta măsuri reciproce mai serioase", a mai avertizat Minskul.

Reacția Poloniei la aceste decizii

Pe acelaşi subiect

Ca reacţie, ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a scris pe Twitter: "Dacă autorităţile din Belarus merg înainte şi aplică restricţiile anunţate împotriva transportatorilor polonezi, Polonia va răspunde în acelaşi mod faţă de transportatorii din Belarus".

Varşovia a justificat închiderea punctului de trecere de la Bobrowniki prin apărarea "securităţii statului", în contextul în care tensiunile sunt în creştere între cei doi vecini. Decizia a fost luată la o zi după condamnarea de către un tribunal din Belarus a jurnalistului belarus Andrzej Poczobut, din rândul minorităţii poloneze, la opt ani de închisoare pentru reportajele sale critice la adresa Minskului.

Belarusul este singurul aliat european al Rusiei în ofensiva sa împotriva Ucrainei. Polonia este unul dintre principalii susţinători ai Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Regimul condus de Lukașenko, reacție dură după ce Polonia a decis să închidă un punct de trecere a frontierei cu Belarusul