Antena Meniu Search
x

Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii

Marea Britanie şi-a sărbătorit regina. La 89 de ani, Elisabeta a Doua a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria ţării. Suverana a ales să petreacă ziua aniversării în Scoţia, pentru a sublinia, discret, că regatul său rămâne unit

Vezi și

Marea Britanie şi-a sărbătorit regina. La 89 de ani, Elisabeta a Doua a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria ţării. Suverana a ales să petreacă ziua aniversării în Scoţia, pentru a sublinia, discret, că regatul său rămâne unit

La 19.30, ora României, clopotele Londrei au salutat momentul în care Elisabeta a Doua a bătut recordul de durată a domniei, stabilit de stră-străbunica ei, regina Victoria. S-au împlinit, atunci, exact 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute de la încoronarea reginei, la vârsta de 25 de ani. Aniversarea a fost sărbătorită şi pe apele Tamisei, prin defilarea barjei regale Gloriana, lansată la jubileul de diamant al reginei, în 2012.

Dar regina nu se afla la bord, ci în Scoţia, unde şi-a întrerupt vacanţa pentru a inaugura o nouă cale ferată.

Întâmpinată cu deosebită căldură, suverana a coborât dintr-un tren restaurat, cu locomotivă cu aburi. Ea a fost însoţită de prinţul Philip, cel care i-a stat mereu alături în îndelungata sa domnie, şi de şefa guvernului Scoţiei.

Discursul reginei a conţinut doar o discretă aluzie la aniversare. "Inevitabil, o viaţă lungă trece prin multe momente importante, iar viaţa mea nu face excepţie. Dar vă mulţumesc vouă şi tuturor celorlalţi, de acasă şi de peste hotare, pentru mesajele emoţionante, pline de bunătate".

De la încoronare, Elisabeta a II-a a colaborat cu 12 premieri britanici, începând cu Winston Churchill. Iar acum, deşi se apropie de 90 de ani, regina nu are niciun gând de abdicare. De altfel, aproape toţi supuşii săi o adoră. După moartea Prinţesei Diana în 1997, Elisabeta a doua a înţeles că vremurile se schimbă şi a încercat să se apropie de popor. Şi a reuşit.

Regina a mărturisit că nu s-a gândit niciodată că va ajunge să domnească atât de mult. Ea a acceptat sărbătorirea momentului aniversar doar la presiunea liderilor politici şi mai ales a cetăţenilor de rând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii