Antena Meniu Search
x

Reşedinţa oficială a premierului canadian, închisă din cauza şoarecilor morţi din pereţi. Costurile de renovare, aproape 30 de milioane $

Atât de mulţi şoareci morţi au fost prinşi în pereţii crăpaţi şi avariaţi din subsolul reşedinţei oficiale a premierului canadian, încât oficialii au decis anul trecut să închidă clădirea veche şi şubrezită, pe fondul îngrijorărilor că aerul din conac nu mai era sigur de respirat.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 07:57

Reşedinţa oficială a premierului canadian a fost închisă din cauza şoarecilor morţi din pereţi. Costurile de renovare, aproape 30 de milioane $
Reşedinţa oficială a premierului canadian a fost închisă din cauza şoarecilor morţi din pereţi. Costurile de renovare, aproape 30 de milioane $ - NCC CCN

Ca simbol, casa îmbrăcată în calcar de pe Sussex Drive 24, aflată pe o stâncă deasupra râului Ottawa, este unul dintre locurile cele mai importante şi mai încărcate politic din ţară.

Anul trecut, însă, Comisia pentru Patrimoniul Naţional (NCC), care are sarcina de a conserva clădirile istorice din Ottawa, a închis reşedinţa, estimând costurile de renovare şi modernizare la aproape 40 de milioane de dolari canadieni (29,7 milioane de dolari americani).

Documente obţinute de National Post subliniază modul în care zeci de ani de neglijenţă au lăsat reşedinţa oficială a premierului afectată de mucegai, ferestre crăpate, instalaţii sanitare defecte şi un sistem electric considerat un pericol serios de incendiu.

Clădirea, năpădită de șoareci

Pe acelaşi subiect

De asemenea, documentele au evidenţiat problema şoarecilor din clădire, ceea ce a dat NCC dureri de cap suplimentare. "Există o infestare importantă cu rozătoare, care nu poate fi abordată pe deplin până când nu sunt rezolvate problemele legate de anveloparea clădirii", potrivit documentelor interne, care datează din iunie.

În plus, pereţii interiori ai clădirii conţin azbest periculos şi nu pot fi îndepărtaţi până când nu există un plan de reabilitare. "Între timp, folosim momeli pentru a controla situaţia, dar asta ne lasă cu excremente şi carcase între pereţi şi în spaţiile din pod şi subsol", se arată în document.

Cadavrele de şoareci în descompunere şi excrementele au dus la "preocupări reale cu privire la calitatea aerului" în interiorul reşedinţei.

Premierul Justin Trudeau a petrecut ani de zile în această casă, în copilărie, când tatăl său era prim-ministru, dar după ce a preluat puterea în 2015 a declarat că nu se va mai întoarce acolo. Proprietatea întinsă nu are chiriaşi, dar terenurile îngrijite sunt frecvent folosite pentru petreceri în grădină. Iar piscina şi sauna clădirii, instalate în 1975 la cererea tatălui lui Justin Trudeau, Pierre Trudeau, sunt "încă folosite foarte des".

Documentele au semnalat, de asemenea, preocupări de lungă durată legate de azbest şi de dezintegrarea izolaţiei cablurilor electrice. "Există un risc serios asociat cu sistemele electrice, motiv pentru care considerăm clădirea un pericol de incendiu", se arată în raport, care menţionează un incident din vară cu instalaţia electrică ce ar fi putut avea "consecinţe devastatoare şi ireparabile" pentru clădire.

Factura la curent, în ianuarie, aproape 5.000 de dolari canadieni

În plus, documente suplimentare obţinute de Ottawa Citizen arată că, deşi nelocuită, reşedinţa acumulează facturi costisitoare la utilităţi. Factura de electricitate a clădirii în ianuarie a fost de aproape 5.000 de dolari canadieni, la care se adaugă 3.153 de dolari canadieni pentru gaz şi 568 de dolari canadieni pentru apă.

Un sondaj recent al Institutului Angus Reid a constatat că majoritatea canadienilor susţin investiţiile în reşedinţa prim-ministrului şi dau vina pe "laşitatea politică" pentru lipsa de acţiune.

NCC intenţionează să înceapă îndepărtarea azbestului şi a mucegaiului în primăvară, dar, în ciuda eficienţelor grave ale clădirii, nu a fost luată nicio decizie oficială cu privire la viitorul acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Reşedinţa oficială a premierului canadian, închisă din cauza şoarecilor morţi din pereţi. Costurile de renovare, aproape 30 de milioane $