Antena Meniu Search
x

Video Retragerea din Herson, cea mai mare umilinţă pentru Putin în Ucraina. Momentul care a forţat Moscova să dea ordinul

În Ucraina se aprind speranţe de pace. Rusia a suferit astăzi cea mai mare umilinţă din războiul pe care l-a provocat. Decimaţi, soldaţii lui Putin au fost nevoiţi să se retragă din oraşul Herson, singura capitală de regiune pe care o cuceriseră de la începtul invaziei. Înfrângerea l-ar putea obliga pe Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor de pace cu Ucraina. 

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 19:43

Vezi și

"Pentru noi, viaţa şi sănătatea soldaţilor ruşi sunt întotdeauna o prioritate. Trebuie să luăm în calcul ameninţarea la adresa civililor. Asiguraţi-vă că toţi civilii care vor să plece, pot să plece. Demarăm retragerea trupelor şi luăm toate măsurile ca să asigurăm transferul sigur al personalului, echipamentului şi armamentului peste râul Nipru", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Retragerea ruşilor din Herson poate fi începutul sfârşitului războiului. Herson este esenţial pentru Putin, fiind singura legătură terestră cu Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014. Pierderea regiunii înseamnă că ruşii nu mai au cum să îşi aprovizioneze trupele cu muniţie şi harnă. 

Înfrângerea ar putea duce la negocieri de pace

Înfrângerea din Herson ar putea fi decisivă pentru negocierile de pace. Citând surse de la Bruxelles, cotidianul La Reppubblica scria, în urmă cu doar două zile, că Statele Unite și NATO ar putea îndemna Ucraina să înceapă tratativele cu Rusia dacă îi alungă pe ruşi din Herson.  

Pe acelaşi subiect

"Să forţăm Rusia să intre în discuţii de pace autentice, în astfel de negocieri, pe care le-am propus în mod repetat şi la care am primit mereu răspunsuri nebune din partea Rusiei, noi atacuri teroriste, bombardamente şi şantaj", a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vestea retragerii din oraşul Herson a venit la doar câteva ore după ce Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației impuse de Rusia în regiunea Herson, a murit într-un accident de mașină, susţin autorităţile locale. El a fost primul oficial care a anunțat planurile Moscovei de a anexa regiunile ucrainene. Stremousov a recitat cu patos, luna trecută, o poezie în care spunea că întreaga lume este pământ rusesc, inclusiv Bucureştiul.

"Văd munţi şi văi, văd râuri şi câmpii. Acestea sunt pământuri ruseşti, aceasta este patria mea. Văd Praga şi Varşovia, Budapeste şi Bucureşti. Aceasta e naţiunea rusă. Câte locuri îndrăgite sunt acolo", a scris Stremousov în versuri.

Între timp, Rusia primeşte în continuare ajutor armat din Iran. În august, Kremlinul a trimis la Teheran un avion cu 140 de milioane de euro, susţine Sky News, care citează o sursă din domeniul securităţii. La schimb, Moscova a primit zeci de drone de luptă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Retragerea din Herson, cea mai mare umilinţă pentru Putin în Ucraina. Momentul care a forţat Moscova să dea ordinul