Antena Meniu Search
x

Reuniune de urgenţă la OMS din cauza noii variante de coronavirus. UE ar putea interzice zborurile din sudul Africii

Organizația Mondială a Sănătății se va reuni în cadrul unei ședințe de urgență, după ce oamenii de știință au lansat avertismente "îngrijorătoare" cu privire la noua variantă a virusului SARS-CoV-2, identificată în sudul Africii. 

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 14:22

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Grupul nostru de consiliere tehnică privind evoluția virusului sunt deja în contact cu colegii noștri din Africa de Sud”, a anunțat Maria Van Kerkhove, un oficial OMS, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri transmise în direct joi. „Ne întâlnim și mâine (n.r. vineri) - convocăm o întâlnire specială pentru a discuta despre noua variantă, nu pentru a alarma populația, ci pentru că acesta este protocolul nostru”, citează TheHill.

Kerkhove a declarat că oficialii OMS știu de existența noii variante, cunoscută sub numele de B.1.1.529, care are o mulțime de mutații, dar încă încearcă să afle mai multe despre această tulpină. Oficialul OMS susține că noua variantă ete privită cu îngrijorare de comunitatea științifică, care va continua să o monitorizeze și să îi atribuie un nume grecesc.

Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situații de Urgență în Sănătate al OMS, a transmis că este important „să rămânem concentrați pe a înțelege cu ce urmează să ne confruntăm, nu să pedepsim țările pentru că au făcut lucrări științifice remarcabile cu privire la ceea ce văd și ceea ce găsesc”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Regatul Unit a început deja să ia măsuri privind persoanele care vin din Africa, punând deja șase state pe lista roșie, ceea ce înseamnă că zborurile din acele zone vor fi interzise pentru moment, potrivit The Guardian. Țările afectate sunt Africa de Sud, Eswatini, Lesotho, Namibia, Zimbabwe și Botswana.

Potrivit actualului aviz de călătorie al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Africa de Sud, Eswatini și Zimbabwe sunt evaluate la nivelul 1 sau „nivel COVID-19 scăzut”. Namibia este evaluată la nivelul 2 sau „nivel COVID-19 moderat”. Lesotho este evaluat la nivelul 3 sau „nivel COVID-19 ridicat”, iar Botswana este evaluat la nivelul 4 sau „nivel COVID-19 foarte ridicat”.

Noua variantă a coronavirusului, descoperită în sudul Africii, este deja confirmtă în Israel

Varianta B.1.1.529 descoperită în Sudul Africii a fost identificată și în Israel, a confirmat ministrul israelian al Sănătății. Este vorba despre un pacient care s-a întors din Malawi. Alte două persoane sunt suspecte și urmează ca rezultatele analizelor să fie comunicate. Toate cele trei persoane erau vaccinate, scrie The Jerusalem Post.

Noua tulpină ridică un semnal de alarmă deoarece a dezvoltat deja 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibil și rezistent la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă. Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că cel mai probabil varianta a apărut ca urmare a contaxtului dintre Covid şi o altă infecție persistentă, posibil SIDA nediagnosticat.

Dr. Tom Peacock, un virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândirea acesteia, a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rea decât aproape orice altă variantă” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial. Oamenii de știință au spus, totuși că numărul său mare de mutații ar putea lucra împotriva lui și ar putea să-l facă „instabil”, împiedicând o răspândire mai mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Reuniune de urgenţă la OMS din cauza noii variante de coronavirus. UE ar putea interzice zborurile din sudul Africii