Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei: "Se urmărește îndeaproape situația"

O 'reuniune extraordinară' a NATO va avea loc marți, la ora 16:00 GMT, 'la cererea Turciei', în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că aparatul a încălcat spațiul aerian turc, transmit AFP și RIA Novosti.

de Redactia Observator

la 24.11.2015 , 14:17

NATO este 'în contact cu autoritățile turce' și 'urmărește îndeaproape situația', după ce Turcia a doborât marți un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, îi încălcase spațiul aerian, a indicat un responsabil al Alianței, citat de AFP.

De altfel, potrivit DPA, NATO a anunțat că ambasadorii Alianței vor avea o reuniune extraordinară la orele 16:00 GMT, la cererea Turciei.

'NATO urmărește cu atenție situația. Suntem în contact cu autoritățile turce', s-a limitat să spună un oficial al blocului nord-atlantic, contactat de agenția franceză de presă, după cel mai grav incident de la începutul intervenției Moscovei în Siria la 30 septembrie, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Articolul continuă după reclamă

La 5 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chemase Rusia 'să respecte pe deplin spațiul aerian al Alianței și să evite o escaladare a tensiunilor' cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

'În Siria, am observat o escaladare îngrijorătoare a activităților militare ruse', declarase el trei zile mai târziu, la 8 octombrie, în timpul unei reuniuni a celor 28 de miniștri ai apărării ai Alianței la Bruxelles, în contextul în care Ankara denunțase vehement incursiunile aviației ruse la frontiera turco-siriană.

Kremlinul a calificat marți incidentul drept 'foarte grav', dar a făcut apel la reținere până la clarificarea tuturor circumstanțelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Unul din cei doi piloți ai avionului de vânătoare rus Su-24, doborât marți de Turcia, ar fi fost împușcat de rebeli după ce se catapultase și încerca să-și direcționeze parașuta spre o zonă controlată de guvernul sirian, a declarat un grup al rebelilor sirieni care a revendicat uciderea acestuia, potrivit DPA.

'În timpul coborârii, cei doi au încercat în mod repetat să-și direcționeze parașutele pentru a ajunge în zona controlată de dictatorul Bashar al-Assad', afirmă Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al formațiunii rebele, într-un mesaj pe Facebook. Potrivit acestuia, Brigada nr.10 de coastă a reușit să doboare unul din cei doi piloți, al cărui trup a căzut în zona eliberată de rebeli.

Anterior, presa turcă relatase că un pilot a murit, iar celălalt a fost capturat de turkmeni sirieni.

Avionul rus, cuprins de flăcări, a căzut în zona localității localitatea Yamadi (provincia Latakia), unde locuiesc turkmeni sirieni.

Sursa: agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Ştiri externe » Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei: "Se urmărește îndeaproape situația"