Antena Meniu Search
x

Revolte în Franţa. Macron dă vina pe jocurile video, reţelele de socializare şi educația proastă: "Este responsabilitatea părinților să-i țină acasă"

Revolte în Franţa. Pentru a treia noapte la rând, marile oraşe franceze au fost câmp de luptă pentru miile de protestatari furioşi. Aproape o mie de persoane au fost arestate doar în ultimele 24 de ore, cei mai mulţi au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Într-o intervenţie la finalul unei celule de criză, de vineri după amiază, Emmanuel Macron a dat vina pentru protestele violente pe jocurile video, reţelele de socializare şi educația proastă.

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 18:12

Revolte în Franţa. Macron dă vina pe jocurile video, reţelele de socializare şi educația proastă: "Este responsabilitatea părinților să-i țină acasă"
Tineri care folosesc artificii incendiare în Franţa - Profimedia

Peste 870 de persoane au fost arestate în toată Franţa în noaptea de joi spre vineri, o noapte marcată de violenţe de stradă şi jafuri. Tulburările au fost declanşate de moartea lui Nahel M., un adolescent împuşcat mortal de un poliţist într-o suburbie a Parisului. 

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a cerut interzicere vânzării de artificii, de bidoane de benzină, de acizi și de alte produse inflamabile și chimice pe care tinerii protestatari le folosesc pentru a incendia magazine, restaurante sau maşini. Prefecților li s-a cerut să oprească autobuzele și tramvaiele în toată Franța după ora 21.00.

Emmanuel Macron apel către părinţi pentru a da dovadă de responsabilitate după a treia noapte de revolte

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a făcut apel către părinți să dea dovadă de responsabilitate la încheierea ședinței de criză de la guvern. "Este responsabilitatea părinților să-i țină acasă și, de aceea, este important pentru liniștea sufletească a tuturor ca responsabilitatea părintească să poată fi exercitată pe deplin. Fac un apel la simțul responsabilității mamelor și taților. Statul nu are rolul de a-i înlocui", a declarat liderul de la Paris, citat de Le Monde.

Pe acelaşi subiect

Macron i-a condamnat "cu cea mai mare fermitate pe toți cei care se folosesc această situație și de acest moment pentru a încerca să creeze dezordine și să atace instituțiile". Preşedintele francez a mai anunțat apoi că ministrul de Interne Gérald Darmanin va suplimenta forţele de ordine, iar ministrul Justiției Eric Dupond-Moretti va emite ordine "vizând atât adulții, cât și minorii care au fost arestați și care vor ajunge în faţa justiţiei în următoarele ore”.

Mai multe evenimente și adunări festive au fost anulate, a mai adăugat el fără a intra în detalii. 

Emmanuel Macron a mai spus că platformele și rețelele de socializare au jucat un rol considerabil în violenţele din ultimele zile. "Am văzut pe mai multe dintre ele, inclusiv Snapchat, TikTok și altele cum se face organizarea de adunări violente, o formă de mimetism a violenței, care, la cei mai tineri, duce la o ieșire din realitate. Și avem uneori senzația că unii dintre ei trăiesc în stradă jocurile video care i-au intoxicat."

Macron a mai spus că autorităţile franceze vor cere reţelelor sociale să elimine "conţinutul sensibil" și a cerut responsabilitate din partea acestora, precum și colaborare pentru a-i identifica pe cei "care folosesc aceste rețele de socializare pentru a incita la haos sau pentru a exacerba violența."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Revolte în Franţa. Macron dă vina pe jocurile video, reţelele de socializare şi educația proastă: "Este responsabilitatea părinților să-i țină acasă"