O româncă din Scoția a obținut anularea extrădării în țara natală, după ce fiica ei a rămas însărcinată la 13 ani
O româncă stabilită în Scoția și care era căutată în țara natală a obținut anularea extrădării în România, după ce fiica ei a rămas însărcinată la 13 ani.
- Românca fusese condamnată la închisoare pentru un furt comis în 2014.
- Românca trebuie să aibă grijă de nepoată pentru a-i permite fiicei să meargă în continuare la școală.
O româncă stabilită în Scoția a devenit vedeta zilei, după ce a obținut anularea extrădării în România dintr-un motiv incredibil.
Conform Scottish Legal, românca era căutată la nivel internațional din ianuarie 2018, după ce în decembrie 2017 fusese condamnată la ceva mai mult de un an de închisoare cu executare pentru un furt comis în Cluj, în noiembrie 2014.
Românca, identificată drept D. V., fusese găsită vinovată de furtul unor produse alimentare dintr-un magazin.
Imediat după comiterea furtului, D. V. s-a stabilit în Scoția, împreună cu soțul ei și cu fiica ei, C. V., născută în 2006.
D. V. a venit de mai multe ori în România, pentru a participa la proces, dar s-a făcut nevăzută chiar înainte de a fi condamnată la închisoare cu executare.
A fost reținută la Edinburgh, în aprilie 2018, iar autoritățile scoțiene se pregăteau să o trimită în țara natală, însă D. V. a contestat procesul de extrădare.
Au urmat o acțiune în instanță care a durat mai bine de doi ani, iar punctul decisiv s-a petrecut în iunie anul trecut, când D. V. a anunțat, în instanță, că fiica ei de numai 13 ani este însărcinată.
Grație acestei situații, magistrații au decis, în cele din urmă, după încă un an de judecată, că D. V. poate să rămână în Scoția.
Românca a obținut anularea extrădării mizând pe ideea că ea este principala rudă care se va ocupa de creșterea nepoatei sale, A. V., pentru a-i permite fiicei sale să continue să meargă la școală.
S-a mizat pe ideea impactului emoțional suferit de C. V. și A. V. prin înlăturarea mamei, respectiv a bunicii, din peisaj, dar și pe posibilitatea ca D. V. să le ofere toate condițiile de creștere celor două.
Magistratul care a judecat cazul, Lord Brodie, a precizat că, "chiar dacă acest comportament al inculpatei nu a fost cel mai potrivit, anularea posibilității ca doi copii să crească în condiții optime, având doi adulți alături, pentru o condamnare dată pentru o infracțiune de furt comisă în urmă cu mulți ani a părut să fie o acțiune disproporționată. Din acest motiv am decis să admitem apelul depus împotriva acțiunii de extrădare".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰