Antena Meniu Search
x

Români blocați în iadul nepalez

Patru dintre cei mai buni alpinişti ai României sunt în continuare, în pericol, pe Everest, unde sunt blocaţi de mai bine de 24 de ore, după cutremurul care a ucis 2.500 de suflete

Vezi și

Patru dintre cei mai buni alpinişti ai României sunt în continuare, în pericol, pe Everest, unde sunt blocaţi de mai bine de 24 de ore, după cutremurul care a ucis 2.500 de suflete

Alpiniştii noştri sunt teferi, dar sunt izolaţi, la peste cinci mii de metri altitudine, unde înfruntă moartea. Iată imaginile amator ale unei avalanşe produsă chiar astăzi, nu departe de zona unde sunt românii. Iar aceste fotografii dramatice arată dezastrul făcut pe Everest de cutremur şi de replicile ce au urmat. Acum câteva ore, un seism de 6,7 pe Richter a provocat panică printre sutele de alpinişti aflaţi acolo. Avalanşele au ucis 18 oameni pe Everest şi au rănit alte zeci.

De 24 de ore, Everestul este cel mai periculos loc din lume. Cutremurele şi avalanşele se ţin lanţ. Nimeni nu este în siguranţă. Bulgări uriaşi de zăpadă se prăbuşesc de pe versanţii unde, alături de alte sute de oameni, 4 dintre cei mai renumiţi alpinişti ai României sunt şi ei blocaţi.

Justin Ionescu şi Szolt Torok sunt blocaţi la peste 6 mii de metri altitudine, în tabăra 1. Au puţină mâncare şi trebuie să îndure nopţi de gheaţă până ce echipele de salvare îi vor prelua. Câteva elicoptere au reuşit să ajungă acolo în ultimele ore dar au preluat doar zecile de răniţi. Iar avalaşele se ţin lanţ.

La 5,400 de metri altitudine, tabăra de bază a Everestului unde, de dimineaţă a ajuns şi Teofil Vlad s-a transformat într-o tabără de refugiaţi.

Elicopterele aterizează unul după altul pentru a prelua răniţii. Este cel mai accesibil punct, dar nu ferit de pericol.

De dimineaţă, Alex Găvan a filmat momentul în care valuri uriaşe de zăpadă, puse în mişcare de o replică de magnitudine 6.7 s-au prăbuşit de pe versanţi.

Echipele de salvatori au recuperat cel puţin 18 trupuri numai din tabăra de bază. Printre ei şi directorul Google Dan Fredinburg. Niciodată Everestul nu a înghiţit într-o singură zi atâtea vieţi ca pe 25 aprilie. Pentru nepalezi este cel mai puternic seism în peste 80 de ani.

Peste 2 mii de oameni au murit, iar 5 mii au fost răniţi, arată bilanţul provizoriu. Multe persoane sunt încă îngropate în dărâmături.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Români blocați în iadul nepalez