Antena Meniu Search
x

Sute de angajați ai unui abator din Germania, unde lucrează în special români și bulgari, confirmați cu coronavirus

Germanii ne acuză că le umplem ţara de coronavirus. Peste 650 de angajaţi ai unui abator au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, iar autorităţile locale dau vina pe români şi bulgari pentru epidemia de COVID-19 din fabrică. Focarul de la abator a băgat în carantină peste şapte mii de oameni, a închis şcoli şi creşe. Contactat de Ministerul de Externe, oficialul german care a adus acuzaţiile şi-a retras declaraţia. Susţine că vorbele i-au fost scoase din context.

de Redactia Observator

la 18.06.2020, 21:24

Vezi și
  • Autoritățile locale au trimis 7.000 de angajați acasă și au închis școli și creșe până la toamnă.
  • Autoritățile locale au promis condiții mai bune de lucru pentru angajații din abatoare.

Fără nicio măsură de siguranţă, angajaţii abatorului lucrează unii lângă alţii. Este un risc la care sunt expuşi încă de la începutul epidemiei de coronavirus. Distanţarea socială e greu de respectat şi în centrele unde sunt cazaţi. Stau şi câte 4-5 în cameră. 

Noile cazuri de infectare s-au produs în ultima lună, după ce în Landul Renania de Nord-Westfalia au fost introduse măsuri de relaxare. 

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: 70% din muncitorii străini care lucrează în abatoarele din Germania, sunt români. În urmă cu patru săptămâni, tot angajaţii aceluiaşi abator au fost testaţi, iar datele au fost negative. 

Cu toate acestea, est-europenii sunt consideraţi responsabili de răspândirea virusului. 

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia: Virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri similare. 

Contactaţi de oficialii români, germanii susţin acum că declaraţiile au fost scoase din context. Nu românii sunt vinovaţi şi promit că vor îmbunătăţi condiţiile de muncă. 

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: Declaraţiile aceloraşi politicieni şi ale experţiilor spun, de fapt, că condiţiile de muncă şi de locuire ale acestor angajaţi sunt cauza infecţiilor. 

Aflat în apropiere de Dortmund, focarul de la abatorul din Gütersloh a băgat în carantină 7 mii de angajaţi. Iar toate şcolile şi creşele din localitate au fost închise până la toamnă. 

Sven-Georg Adenauer, administrator local: Am luat toate aceste măsuri nu pentru că îmi face plăcere, ci pentru că vreau să previn răspândirea virusului de la abatoare la populaţia oraşului Gütersloh sau chiar în afara lui. 

Angela Merkel susţine că Germania este departe de o creştere alarmantă a cazurilor, însă noi focare apar în fiecare zi. Într-o altă comunitate, aflată la 150 de kilometri de Berlin, un român a murit şi 37 au fost confirmaţi cu coronavirus. 

Alţi 85 de români care lucrează la o fermă din Bavaria au fost testaţi pozitiv, dar nu prezintă simptome şi se află, în prezent, în izolare. Asta în timp ce în Berlin, un bloc întreg în care stau zeci de români a fost plasat în carantină după ce doi elevi au fost confirmaţi cu temutul virus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Sute de angajați ai unui abator din Germania, unde lucrează în special români și bulgari, confirmați cu coronavirus