România la un pas de Schengen. Franța a anunțat că sprijină aderarea
Franţa va depune ”toate eforturile” pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, arătând că România îndeplineşte deja condiţiile tehnice în acest sens, a declarat, marţi, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.
Laurence Auer a fost prezentă la o conferinţă ce a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.
România îndeplineşte ”condiţiile tehnice pentru includerea în Schengen”
"În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România", a afirmat diplomatul francez, citat de Agerpres. Laurence Auer a vorbit de faptul că ţara noastră îndeplineşte deja condiţiile tehnice pentru includerea în Spaţiul Schengen.
"Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (...) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen", a arătat diplomatul, potrivit traducerii oficiale.
- Filmul "evadării" infractorului din Cluj din aeroport. Până a citit poliţistul alerta, bărbatul a plecat...
- Premierul Ciucă și președintele Consiliului European au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen...
- Croaţia, undă verde pentru a intra în Schengen. România, între ultimele state UE rămase pe lista de aşteptare
România are sprijinul președinției franceze la Consiliul UE
Ambasadoarea Laurence Auer a subliniat că, în acest context, "suntem cu toţii părtaşi la decizii care presupun consens".
"Preşedinţia franceză nu are un plan anume pentru această extindere a Spaţiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE, pentru că în dosarul Schengen avem pe de o parte o consolidare a codului vamal. Cele două exerciţii, din punctul de vedere al preşedinţiei, extinderea şi consolidarea, trebuie să aibă loc simultan, pentru a avea per ansamblu un Spaţiu Schengen care să funcţioneze armonios şi (...) avem obiectivul de a face un spaţiu în care statele membre ale Schengen să se întrajutoreze", a mai arătat Laurence Auer.
La rândul său, Ramona Chiriac a punctat că "România are rolul său, clar stabilit în arhitectura viitoare a Spaţiului Schengen, a unui Spaţiu Schengen pe care Comisia Europeană şi-l doreşte robust şi capabil de a răspunde diferitelor ameninţări cărora ar trebui să le facem faţă".
Ministrul Bogdan Aurescu a spus că "realitatea recentă, inclusiv în contextul pandemic, ne-a arătat că fragmentarea Spaţiului Schengen, prin menţinerea frontierelor interne, poate genera un impact negativ asupra integrităţii şi funcţionării pieţei unice".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰