Antena Meniu Search
x

România susține crearea unui tribunal internațional pentru judecarea invaziei rusești asupra Ucrainei. Veto-ul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, un obstacol

Ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, a salutat rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European prin care se cere crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi a afirmat că trebuie găsită 'baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal'. Într-un interviu acordat de la Forumul de la Davos postului Al-Jazeera, ministrul Aurescu a spus că România 'a fost un susţinător foarte puternic al luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte Rusia şi făptuitorii ruşi, în legătură cu conflictul din Ucraina', notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 22:24

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României
Bogdan Aurescu: România susține instituirea unui tribunal de pedepsire a crimei de agresiune - Profimedia

Aurescu a reamintit că, în martie, România a sesizat, 'împreună cu multe alte state, Curtea Penală Internaţională pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid'. 'Noi am introdus, de asemenea, Declaraţia noastră de intervenţie la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în cazul dintre Ucraina şi Rusia, şi sunt mândru să spun că voi fi Agentul României în acest caz', a adăugat şeful diplomaţiei române. 'Noi am intervenit de asemenea în cazul dintre Ucraina şi Rusia în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg', a mai arătat el.

Crearea unui tribunal internațional, o provocare fără ajutorul ONU

'Şi da, sprijinim de asemenea instituirea unui tribunal de pedepsire a crimei de agresiune', a afirmat Aurescu. El a explicat însă că 'partea cea mai dificilă este baza legală pentru înfiinţarea acestui tribunal, pentru că majoritatea precedentelor care au permis crearea altor tribunale internaţionale, altor tribunale penale ad-hoc sau altor tipuri de organisme au implicat Consiliul de Securitate al ONU, unde acum Rusia are, desigur, un veto împotriva oricărei astfel de forme de luptă contra impunităţii' sale.

Prin urmare, a adăugat el, 'trebuie să găsim baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal'. 'Ne gândeam la un moment dat, în România, la precedentul Camerelor de Specialitate din Kosovo, care au fost create prin intermediul unui acord între Uniunea Europeană şi autorităţile din Kosovo', a spus Aurescu.

'Deşi România nu recunoaşte Kosovo ca stat, din punct de vedere legal aceasta ar putea fi o formulă interesantă: spre exemplu, un acord între Uniunea Europeană şi Ucraina pentru a institui aceste camere, care pot fi conectate la unele camere naţionale ale Ucrainei. În acelaşi timp, să avem un fel de ''birou internaţional al procurorului'', compus din experţi internaţionali în domeniu. Poate că aceasta este o propunere prea avansată, dar avem nevoie de o dezbatere juridică pe acest subiect', a menţionat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » România susține crearea unui tribunal internațional pentru judecarea invaziei rusești asupra Ucrainei. Veto-ul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, un obstacol