Antena Meniu Search
x

Video Românii care luptă împotriva lui Putin. Voluntar norvegian din Legiunea Internaţională a Ucrainei: "Nu pot să spun câţi, dar avem"

Armata ucraineană ţine departe de capitală trupele ruseşti, dar bombardamentele continuă. Un alt general rus, al şaptelea, ar fi fost ucis. Pe câmpul de luptă sunt mii de voluntarii străini din Legiunea Internaţională a lui Zelenski. Printre ei, şi români. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, purtătorul de cuvânt al legiunii spune în ce condiţii sunt primiţi străinii să lupte în războiul altora.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 28.03.2022, 13:04

Vezi și

Bombardamentele continuă în jurul Kievului, chiar dacă forţele ucrainene au reuşit să-i respingă pe agresori. Un nor de fum s-a ridicat după ce un depozit de carburanţi a fost lovit şi incendiat într-un sat din apropiere. Situaţia rămâne dramatică şi pe alte fronturi. În Mariupol se dau lupte pentru fiecare clădire. 

Localnic din Mariupol: Stăteam în subsol, cădeau mereu rachete şi se cutremura tot subsolul. Nu mai puteam suporta. Mariupol nu mai există, n-a mai rămas nimic!

Cernihovul este încercuit, iar o echipă de jurnalişti britanici a fost prinsă între focuri. Şi Harkov este supus unor bombardamente neîncetate.

Medicii din Ucraina abia fac faţă numărului mare de răniţi

Pe acelaşi subiect

Serhii Belaşov, medic anestezist: Din prima zi a războiului, de la 24 februarie, noi nu am mai mers acasă. Trăim aici, în spital. 

Pe front sunt şi mii de voluntari străini care s-au alăturat Legiunii Internaţionale pentru Apărare a Ucrainei. Damien, un norvegian de 33 de ani, este printre primii turişti de război, cum li se mai spune. 

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Când a început războiul, eram în Liov şi primele două zile am stat numai citind informaţii, uitându-mă la televizor ca oricine altcineva. Când am înţeles că poate fi o şansă să ajut real la război, m-am oferit să ajut Ucraina împotriva agresiunii ruseşti.

Este avocat şi singurele bătălii purtate până acum au fost în cuvinte. Locuia de ani buni la Kiev şi, deşi a fost sfătuit de ambasadă să plece, nu s-a putut întoarce în Norvegia. 

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: La început este adevărat că am primit oameni fără experienţă, avem nevoie de oameni experimentați pe câmpul de luptă, asta recrutăm. Oameni care au luptat în Afganistan, în Irak.

Printre miile de voluntari din Ucraina sunt şi români

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Da, avem români, nu pot să spun câţi, dar avem români. Avem oameni din toată lumea, am verificat acum două zile şi erau 52 de naţionalităţi.

Reporter: Şi din Rusia?

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Nu, nu putem recruta şi cetăţeni ruşi. Rusia este considerată stat agresor de către legea ucraineană şi nu putem lua cetăţeni ruşi. 

Reporter: Aveţi şi fete? 

Damien Magrou, Legiunea Internaţională: Da, avem şi femei. Nu pot să spun că sunt foarte multe, dar avem câteva femei. 

Legiunea are nevoie însă de resurse pentru echipament militar. Între timp, Rusia îşi schimbă strategia. Frontul din Donbas devine prioritate zero. Astfel, Vladimir Putin va obţine acea victorie care îi va permite să iasă onorabil din războiul pe care l-a declanşat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Românii care luptă împotriva lui Putin. Voluntar norvegian din Legiunea Internaţională a Ucrainei: "Nu pot să spun câţi, dar avem"