Antena Meniu Search
x

Rusia ameninţă că se răzbună pentru cele 3 atacuri pe teritoriul său. Americanii se spală pe mâini: Nu am autorizat Ucraina să lovească ţinte din Rusia

Rusia va răspunde după ce teritoriul ţării a fost ţinta a trei atacuri săptămâna aceasta şi ameninţă că se va răzbuna. Marţi seară, şi Ucraina a fost ţinta unor bombardamente intense. Obuzele au căzut încontinuu în zonele locuite, rănind mai mulţi oameni. Şi în timp ce Vladimir Putin a discutat cu Consiliul de Apărare al ţării o strategie, Statele Unite au spus că nu încurajează Ucraina să lovească ţinte de pe teritoriul rus. 

De Redactia Observator la 07.12.2022, 14:36
Vezi și

La trei baze aeriene ruseşti s-au produs explozii luni şi marţi. Kremlinul susţine că sunt atacuri ucrainene cu drone şi promite să se răzbune, în timp ce Statele Unite reamintesc că nu sunt de acord ca Ucraina să atace ţinte de pe teritoriul Rusiei. Oficialii ucraineni au sugerat recent o nouă desfăşurare în războiul de uzură declanşat de Rusia şi există speculații că au dezvoltat o dronă de atac cu o rază de acțiune uimitoare de 1.000 km, potrivit The Guardian.

Trei baze militare din Rusia au fost atacate cu drone

Întreaga noapte a plouat cu rachete în Ucraina. Bombardamentele au semănat groază în oraşul Bakhmut. Scenariul s-a repetat şi în Zaporojie. Mai multe case au fost distruse de puterea obuzelor, iar trei oameni au fost răniţi. Nu au scăpat de atac nici localităţile din estul, nord-estul și sudul ţării.  Atacurile armatei ruse au venit c răspuns la bombardamentele pe care Kremlinul le pune pe seama armatei lui Zelenski.

Statele Unite au însă o altă părere. "Nu am furnizat Ucrainei arme pe care să le folosească în interiorul Rusiei. Am fost foarte clar că acestea sunt provizii defensive. Nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițe. Nu încurajăm Ucraina să lovească dincolo de granițele sale", a transmis Antony Blinken. 

Pe acelaşi subiect

Mutarea Rusiei este aşteptată acum cu teamă. Însă oficialii de la Kremlin rămân discreţi în ceea ce priveşte planul de luptă. O întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi Consiliul de Securitate al ţării a avut loc marţi seară. Subiectul discuţiilor: securitatea Rusiei. Asta în timp ce, în Harkov, preşedintele Zelenski a vizitat soldaţii răniţi dintr-un spital, le-a oferit distincţii şi a făcut fotografii.

"Represaliile nu vor întârzia să apară", a ameninţat Aleksandr Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, la BFM TV, citat de news.ro. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, baza aeriană Diaghilevo din regiunea Riazan şi baza aeriană Engels de lângă Saratov, situate la 500 şi, respectiv, 750 de kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost vizate luni de drone ucrainene. Marţi dimineaţă, guvernatorul regiunii Kursk, care se află în apropiere de graniţa cu Ucraina, a făcut referire la un "atac cu drone în zona aerodromului" din acest oraş.

"Răzbunarea nu va întârzia să apară", ameninţă Moscova

Armata ucraineană nu a revendicat deocamdată oficial niciunul dintre aceste atacuri, dar a lăsat de înţeles prin unele voci că este opera Kievului. "Dacă lansaţi ceva în spaţiul aerian al altor ţări foarte des, mai devreme sau mai târziu aceste obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare", a scris însă pe Twitter Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Aleksandr Magokonov, "acest lucru arată că există puncte vulnerabile care trebuie să fie mai bine apărate". "Regimul de la Kiev este capabil să efectueze acest tip de lovitură. Trebuie să ne pregătim pentru a preveni astfel de lucruri", a declarat el la BFM TV. "Nu trebuie să credem că armata noastră va lăsa acest lucru fără răspuns. (...) Totul este în mâinile lui Zelenski. Dacă va continua să semene vânt, va culege întotdeauna furtună", a adăugat purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice ruse din Franţa.

După explozia podului de la Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală, Vladimir Putin a lansat ca represalii o serie de raiduri cu rachete care au vizat infrastructura civilă şi energetică a Ucrainei. Ucraina a declarat întotdeauna în mod public că luptă exclusiv împotriva invadatorilor ruşi, excluzând lovituri împotriva teritoriului rusesc, cu excepţia teritoriilor anexate ilegal de Kremlin din 2014.

Antony Blinken spune că SUA nu au autorizat Ucraina să lovească ţinte din Rusia

Statele Unite condiţionează o parte din livrările de arme de utilizarea strictă a acestora pe teritoriul ucrainean, pentru a evita escaladarea. "Nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze lovituri în Rusia", a declarat marţi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. "Nu i-am încurajat şi nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei", a subliniat Antony Blinken.

Cu toate acestea, Moscova atribuie atacurile asupra aeroporturilor militare, situate la câteva sute de kilometri de graniţă, dronelor ucrainene.  Washingtonul s-a abţinut să furnizeze forţelor ucrainene rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune care ar putea lovi în interiorul Rusiei, de teamă că ar putea duce la o confruntare directă între forţele ruseşti şi cele ale SUA şi NATO. Mai mult, presa americană a publicat informaţii că inclusiv sistemele HIMARS au fost modificate în secret de americani pentru că ucrainenii să nu poată lansa atacuri pe teritoriul Rusiei. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia ameninţă că se răzbună pentru cele 3 atacuri pe teritoriul său. Americanii se spală pe mâini: Nu am autorizat Ucraina să lovească ţinte din Rusia