Antena Meniu Search
x

Rusia anunţă că a simulat atacuri cu rachete nucleare în Europa, între Polonia şi Lituania

Moscova a anunţat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP, potrivit AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 71 LIVE TEXT. Rusia a anunțat miercuri încetarea focului, timp de 3 zile, pentru evacuarea civililor din adăposturile oțelăriei Azovstal

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 05.05.2022, 10:22

Rusia anunţă că a simulat atacuri cu rachete nucleare în Europa, între Polonia şi Lituania
Sistemul de rachete balistice Iskander, utilizat în timpul operațiunii militare ruse din Ucraina - Profimedia

Anunţul a venit în cea de-a 70-a zi a intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, cu mii de morţi şi cu peste 13 milioane strămutate în cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa de la al Doilea Război Mondial.

După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a lansat ameninţări, sugerând disponibilitatea de a desfăşura armele nucleare tactice ale Rusiei.

În timpul manevrelor militare de miercuri, din enclava de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a anunţat ministerul Apărării într-un comunicat.

Militarii au efectuat şi o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", potrivit Ministerului Apărării.

Pe acelaşi subiect

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în Europa

Forţele ruse au practicat lovituri simple şi multiple asupra ţintelor care imitau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic, se arată în comunicat.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, militarii au desfăşurat acţiuni "în condiţii de radiaţie şi contaminare chimică”. La exerciţii au participat peste 100 de militari.

Rusia a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce Putin a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie.

Putin a avertizat asupra unor represalii "rapide ca fulgerul" dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. În ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

"De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Stiri externe » Rusia anunţă că a simulat atacuri cu rachete nucleare în Europa, între Polonia şi Lituania