Video Sistemul de rachete Iskander, arma cu care Rusia vrea să sperie Occidentul. Strategia lui Vladimir Putin
Rusia ameninţă NATO cu războiul. Moscova spune că este gata să instaleze sisteme de rachete în puncte strategice de pe teritoriul său pentru a ataca, la nevoie, obiective ale alianţei militare. Dacă Rusia îşi duce un astfel de plan la bun sfârşit, un atac lansat din Crimeea ar putea atinge litoralul nostru în 180 de secunde.
Sistemul de rachete Iskander este arma cu care Rusia vrea să sperie Vestul. Poate fi echipat cu focoase nucleare şi dacă modelele mai vechi aveau o rază de acţiune de doar 500 de kilometri, cele noi pot atinge ţinte şi la 2.000 de kilometri. Ar fi fost concepute special pentru a străpunge scuturile antibalistice americane din Europa, inclusiv pe cel de la Deveselu.
Rusia ar avea deja instalat un astfel de sistem în enclava rusă Kaliningrad, de la Marea Baltică. De aici, ar putea atinge cu succes ţine din aproape toată Europa, inclusiv în Berlin, Paris sau Londra. Ameniţările la adresa NATO au fost făcute de un înalt oficial al Kremlinului, care avertizează că dacă se va ajunge într-un astfel de punct, un conflict va fi iminent.
Michal Baranowski, analist politică externă: Putin, practic, încearcă să negocieze cu Occidentul cu arma în mână.
Ce urmărește să obțină Vladimir Putin
- Vladimir Putin i-a cerut lui Boris Johnson un tratat prin care NATO exclude o extindere spre Est. Liderii din Vest se...
- Europa, ameninţată de Rusia cu rachete nucleare cu rază medie. Moscova creşte miza negocierilor cu NATO
- Ce scenarii ar lua în calcul Rusia pentru Ucraina. Armata aşteaptă doar semnalul lui Vladimir Putin
Iar ceea ce încearcă să obţină Putin pentru Rusia, ameninţând cu un conflict nuclear, ar fi promisiunea NATO că Alianţa nu se va mai extinde spre graniţele sale. Adică, state precum Georgia şi Ucraina, altădată în sfera de influenţă a Moscovei, nu vor fi niciodată parte a alianţei militare. Rusia are deja pe flancul estic al NATO cel mai mare număr de trupe şi tehnică militară din ultimii 40 de ani. Din acest motiv, Ucraina se teme de o invazie luna viitoare.
Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: Folosirea forţei pentru a schimba graniţele este strict interzisă de tratatele internaţionale. Rusia ar trebui să se aștepte ca o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei să aibă consecinţe majore.
Uniunea Europeană anunță noi sancțiuni
Ieri, Uniunea Europeană a anunţat sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner, care ar fi condus de un apropiat al lui Vladimir Putin.
Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE: Activităţile acestui grup reflectă războiul hibrid dus de Rusia. Reprezintă un pericol şi creează instabilitate în numeroase state din lume.
Izolat de Occident, Vladimir Putin se uită spre Est. Mâine, va discuta cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru a se asigura că se poate baza pe sprijinul lui într-un eventual conflict cu Vestul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰