Antena Meniu Search
x

Cât de periculoase sunt munițiile cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie vrea să le trimită în Ucraina

Un oficial din ministerul britanic al Apărării a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit, ca parte a unui pachet de ajutor pentru a susține efortul de război continuu al statului est-european împotriva Rusiei. Muniția urmează să fie furnizată alături de tancurile Challenger 2, pe care Marea Britanie s-a angajat să le trimită în ianuarie, majoritatea antrenamentelor pentru personalul ucrainean fiind finalizate de atunci. Marea Britanie a fost prima țară care a oferit Kievului tancuri proiectate de Occident. Germania care a fost supusă unor presiuni majore din partea SUA și a Poloniei, a aprobat şi ea furnizarea de tancuri Leopard 2, folosite de mai multe statele europene, conform Military Watch Magazine.

de Adrian Popovici

la 22.03.2023, 14:30

Tancuri
Cât de periculoase sunt munițiile cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie vrea să le trimită în Ucraina - Profimedia

"Pe lângă escadrila de tancuri de luptă Challenger 2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv proiectile de străpungere a blindajului, care conțin uraniu sărăcit. Acestea sunt foarte eficiente în înfrângerea tancurilor moderne și a vehiculelor blindate", explica oficialul britanic.

Munițiile la care se face referire cel mai probabil sunt L26A1 și L27A1, care sunt compatibile cu tunurile britanice de tancuri. Dat fiind momentul în care a fost anunțată acest ajutor, experții nu exclud posibilitatea ca proiectilele cu uraniu sărăcit să fie folosite în curând pe front.

Este foarte posibil ca Marea Britanie să încerce să stabilească un precedent care să deschidă calea pentru ca SUA și Germania să furnizeze arme cu uraniu sărăcit pentru propriile tancuri pe care urmează să le furnizeze Ucrainei. Londra, alături de Varșovia și cele trei state baltice, au fost în mod constant mult mai puțin precaute în ceea ce privește armamentul furnizat Kievului.

Ce este uraniul sărăcit folosit pentru munițiile de tanc?

Pe acelaşi subiect

Uraniul sărăcit este unul dintre cele mai grele elemente de pe planetă și este produs folosind deșeuri cu un nivel scăzut de radioactivitate rămase de la fabricarea combustibilului nuclear sau a focoaselor nucleare, ceea ce îl face destul de accesibil accesibil. Acesta este utilizat pe scară largă în munițiile anti-blindaje de origine occidentală, oferind o capacitate mai mare de penetrare. Un exemplu notabil este M829, compatibil cu tancurile M1 Abrams și Leopard 2.

Utilizarea unor astfel de proiectile poate avea un impact dezastruos asupra mediului, emițând particule radioactive foarte toxice în aer, răspândindu-se peste 40 kilometri sub forma unui praf ușor inhalabil și având o perioadă de înjumătățire, în care scade cantitatea de radiații, de peste patru miliarde de ani.

Cât de periculoase sunt munițiile cu uraniu sărăcit?

Efectele folosirii uraniului sărăcit au fost observate în Războiul din Golf. "Un val de boli inexplicabile, cancere și copii născuți cu probleme genetice în rândul poporului irakian, în special în sud, în apropierea câmpurilor de luptă" a raportat comandantul britanic Robert Green

Un raport confidențial al ONU, scurs în mai 1999, a concluzionat în mod similar cu privire la armele cu uraniu sărăcit: "Acest tip de muniție este un deșeu nuclear, iar utilizarea sa este foarte periculoasă și dăunătoare". În următorul deceniu, orașul Fallujah a fost bombardat în mod deosebit de către forțele americane de arme cu uraniu sărăcit.

Profesorul Chris Busby, unul dintre autorii unui studiu efectuat pe 4.800 de locuitori din acest oraș a vorbit despre legătura dintre aceste atacuri și creșterea rapidă a cancerelor și a malformațiilor congenitale care au urmat: "pentru a produce un astfel de efect, o expunere mutagenă foarte importantă trebuie să fi avut loc în 2004 când au avut loc atacurile". El a concluzionat că folosirea armelor cu uraniu sărăcit a fost cauza acestor probleme de sănătate.

Studiul din orașul Fallujah realizat de 11 de experți, care acoperă peste 700 de gospodării, a concluzionat că efectele asupra populației au fost "similare cu cele ale supraviețuitorilor de la Hiroshima care au fost expuși la radiații ionizante de la bombă exploziei". Armele cu uraniu sărăcit au avut efecte similare asupra populațiilor din Iugoslavia, care a fost puternic bombardată de forțele NATO în 1999. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cât de periculoase sunt munițiile cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie vrea să le trimită în Ucraina