Antena Meniu Search
x

Scandalul muniţiilor cu uraniu sărăcit trimise în Ucraina. Londra îl acuză pe Putin de minciuni, Rusia a fluturat din nou ameninţarea nucleară

Marea Britanie îl acuză pe Vladimir Putin de dezinformare privind o decizie a Londrei de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina. Mnisterul britanic al Apărării transmite, potrivit Sky News, că este vorba de o componentă de muniţie standard şi nu are nicio legătură cu capabilităţile nucleare. 

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 11:38

- Profimedia Images

​Subsecretarul britanic al Apărării, Annabel Goldie, a declarat, luni, că tancurile Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei vor fi dotate cu muniţie care conţine uraniu sărăcit. Vladimir Putin a asigurat, marţi, că Rusia va ''răspunde corespunzător'' dacă UK va face acest pas, în timp ce ministrul Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi înaintea unei potenţiale "coliziuni nucleare" între Rusia şi Occident. Ulterior, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a clarificat situația.

“Pe lângă tancurile Challenger 2 vom oferi Ucrainei şi muniție, inclusiv obuze capabile să străpungă blindajul, care conțin uraniu sărăcit. Acest armament este foarte eficient împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate.

Armata britanică folosește de zeci de ani obuze cu uraniu sărăcit, o componentă de muniție standard care nu are nimic de-a face cu armele nucleare. Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze.

Cercetările independente, așa cum ar fi cea a Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și asupra mediului din utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit are o probabilitate scăzută”.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie trimite muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina

Totul a pornit de la o declaraţie făcută luni la Londra de ministrul de stat din Ministerul Apărării Annabel Goldie, care, răspunzând unei interpelări în Camera Lorzilor, a declarat că o parte din muniţia pentru tancurile de luptă Challenger 2 pe care Marea Britanie le trimite în Ucraina include cartuşe percutante ce conţin uraniu sărăcit.

"Dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să răspundă în consecinţă, având în vedere că Occidentul în mod colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară", a spus marţi Vladimir Putin în declaraţiile făcute alături de omologul chinez Xi Jinping.

Liderul rus nu a elaborat ce înseamnă că Rusia va răspunde în consecinţă, dar anterior, ministrul apărării, Serghei Şoigu, avertizase că decizia britanică reduce distanţa până la o potenţială "coliziune nucleară" între Rusia şi Occident.

El a mai spus că furnizarea de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina ar forţa Rusia să se gândească serios la modul în care Moscova ar putea răspunde. "Ne împinge să ne gândim serios la cursul viitor al evenimentelor, la modul în care putem răspunde", a declarat ministrul apărării într-un interviu pentru emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin" de la Rossia-1, fragmentul fiind postat de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său de Telegram. "Bineînţeles, Moscova are cu ce să răspundă", a mai spus Şoigu.

În plus, agenţia de presă a statului rus, TASS, a publicat opinia unui "expert sârb", un avocat, care susţine că se pregăteşte să facă mii de plângeri împotriva NATO pentru că astfel de muniţii ar fi avut consecinţe catastrofale asupra sănătăţii oamenilor după bombardamentele NATO din 1999. Acesta avertizează că utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina se va încheia cu "izbucnirea unor focare de cancer în întreaga Europă".

Propagandiştii ruşi flutură periodic ameninţarea nucleară

Uraniul sărăcit este folosit în muniţie deoarece, alături de alte proprietăţi fizice, determină o densitate mai mare a materialului şi poate penetra mai uşor tancurile şi blindajele, un aspect pe care ministrul de stat britanic Annabel Goldie l-a menţionat în răspunsul ei din Camera Lorzilor.

Politicienii şi propagandiştii ruşi flutură periodic ameninţarea nucleară după atacarea Ucrainei, anul trecut, sugerând că Moscova ar fi pregătită - dacă este necesar - să îşi desfăşoare şi să recurgă la vastul său arsenal nuclear.

Luna trecută, Vladimir Putin a anunţat în discursul său către elitele politice şi militare ale ţării că Rusia îşi suspendă participarea în New START, singurul tratat cu SUA care mai este în vigoare şi care reglementează arsenalul nuclear. De asemenea, noua strategie militară pe care ar pregăti-o Moscova ar include recurgerea la arme nucleare în scop preventiv, nu reactiv, a scris presa de la Moscova. 

Este de remarcat că oficialii de la Moscova ţin să amintească de "scenariul iugoslav", în condiţiile în care Belgradul pare să se îndepărteze în ultimul timp de Rusia şi face progrese pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo, graţie medierii occidentale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Scandalul muniţiilor cu uraniu sărăcit trimise în Ucraina. Londra îl acuză pe Putin de minciuni, Rusia a fluturat din nou ameninţarea nucleară