Antena Meniu Search
x

Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ofensiva Ucrainei are succes, ameninţă Dmitri Medvedev

Război în Ucraina. Rusia ar putea fi forțată să folosească arma nucleară dacă contraofensiva Ucrainei are succes a declarat duminică Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei,

de Redactia Observator

la 31.07.2023, 10:21

Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ofensiva Ucrainei are succes, ameninţă Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin - Profimedia

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev care periodic lansează ameninţări nucleare, a declarat că Moscova ar trebui să folosească arma nucleară dacă contraofensiva Ucrainei va dovedi un succes, relatează CNN. 

"Imaginaţi-vă că ofensiva, care este susţinută de NATO, ar fi un succes şi ar smulge o parte din teritoriul nostru, atunci am fi forţaţi să folosim o armă nucleară conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei. Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune. Aşa că duşmanii noştri ar trebui să se roage pentru (succesul) luptătorilor noştri să nu lase ca lumea să fie arsă de flăcări nucleare", a declarat Medvedev, într-o postare pe Telegram.

Medvedev s-a impus ca una dintre cele mai dure voci ale Moscovei după invadarea Ucrainei de către Rusia. El ar fi făcut referire la noua doctrină nucleară a Rusiei, care a stabilit că armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la o agresiune împotriva Rusiei desfăşurată cu ajutorul armelor convenţionale, dar care ameninţă existenţa statului rus.

Ucraina desfăşoară în prezent o contraofensivă prin care încearcă să recucerească teritoriul pe care Rusia l-a anexat unilateral şi pe care l-a declarat ca făcând parte din propriul teritoriu.

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin a declarat sâmbătă că nu au existat schimbări semnificative pe câmpul de luptă în ultimele zile şi că Ucraina a pierdut foarte mult echipament militar începând de la 4 iunie. Kievul spune că forţele sale fac unele progrese în demersul lor de recucerire a teritoriului, deşi într-un ritm mai lent decât cel dorit.

Ce ascunde retorica nucleară a Rusiei

Statele Unite au avertizat Rusia să nu utilizeze armele nucleare în Ucraina, atât prin comunicații directe, private, cât și prin canale publice, inclusiv la Adunarea Generală a ONU de anul trecut. Luna trecută, Putin a spus că Rusia a mutat un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus, susținând că au fost plasate acolo pentru "descurajare". Putin a mai spus la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg că restul armelor nucleare tactice pe care Rusia intenționează să le mute în Belarus vor fi transferate "până la sfârșitul verii sau până la sfârșitul anului". 

Agenția Americană de Informații pentru Apărare (DIA) a declarat că "nu are niciun motiv să se îndoiască" de afirmația lui Putin că armele nucleare se află în Belarus. Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat atunci că SUA "nu au niciun motiv pentru a-şi ajusta propria poziție nucleară și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară".

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a declarat luna trecută că, în fața agresiunii, nu va arăta "nicio ezitare" în utilizarea armelor nucleare tactice rusești staționate pe teritoriul ţării sale. Însă înalți oficiali ai DIA au spus că ei nu cred că Lukașenko are vreun control asupra arsenalului. Cel mai probabil acesta este controlat în întregime de Rusia, au spus oficialii. Rusia are aproximativ 4.477 de focoase nucleare desfășurate și în rezerve, inclusiv aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Criticii Kremlinului l-au acuzat în trecut pe Medvedev că a făcut declaraţii extreme în încercarea de a descuraja ţările occidentale să continue să aprovizioneze Ucraina cu arme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ofensiva Ucrainei are succes, ameninţă Dmitri Medvedev