Încep discuțiile SUA - Ucraina pe tema garanțiilor de securitate. Ce vrea Kievul de la americani
Război în Ucraina. Ucraina va începe în această săptămână consultări cu Statele Unite cu privire la furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev până la finalizarea procesului de aderare la NATO, a declarat duminică şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, relatează Reuters.
Discuţiile privind garanţiile de securitate cu Statele Unite sunt o continuare a promisiunilor făcute de Grupul celor 7 (G7) la summitul NATO din Lituania de la începutul acestei luni de a elabora şi de a onora garanţiile de securitate. "Începem discuţiile cu Statele Unite (în această) săptămână", a scris Iermak pe Telegram, potrivit news.ro.
"Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a învinge şi de a bloca agresiunea rusă în viitor. Acestea vor fi formate şi mecanisme de sprijin clar redactate", a punctat Iermak. El a precizat că garanţiile "vor fi în vigoare până când Ucraina îşi va asigura aderarea la NATO".
Sprijin NATO pentru Ucraina, însă nicio promisiune concretă de aderare
Summitul NATO de la Vilnius a oferit sprijin Ucrainei pentru a contracara invazia Rusiei, care durează de 17 luni, iar ţări individuale au promis noi arme, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru aderarea Ucrainei, atât timp cât războiul continuă. Membrii G7 au convenit ca fiecare naţiune să negocieze acorduri bilaterale pentru a oferi garanţii de securitate şi pentru a ajuta Ucraina să-şi consolideze armata.
- Putin, lăudăros de Ziua Marinei: a promis 30 de noi nave, între care o corvetă de ultimă generație - Merkury
- Războiul "ajunge pe teritoriul Rusiei", avertizează Zelenski. "Este un proces inevitabil şi absolut corect"
- Ucraina îşi mută Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanţa de Rusia. Părerile sunt...
În comentariile sale, Iermak a declarat că cel puţin 10 alte ţări s-au alăturat declaraţiei G7 şi că Ucraina negociază termenii garanţiilor viitoare cu fiecare dintre ele.
Consilierul prezidenţial a mai spus, pe de altă parte, că oficiali din mai multe ţări se pregătesc să se întâlnească în Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace al lui Zelenski pentru Ucraina, care are la bază condiţia retragerii tuturor trupelor ruseşti din Ucraina.
Kievul insistă cu planul de pace propus de Volodimir Zelenski
El a reamintit că o primă reuniune internaţională dedicată planului de pace a avut loc la Copenhaga în luna iunie. Pe lângă faptul că solicită retragerea trupelor ruseşti, planul de pace al lui Zelenski prevede, de asemenea, restabilirea graniţelor Ucrainei de dinainte de război şi întoarcerea acasă a tuturor prizonierilor şi copiilor deportaţi.
Rusia şi Ucraina au purtat o serie de discuţii de pace la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, însă acestea nu au reuşit să producă niciun acord.
Ucraina, a cărei armată este acum întărită de armamentul occidental, spune acum că nu va lua parte la alte discuţii până când trupele ruseşti nu vor pleca.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰