Rusia cere explicații României în legătură cu "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși". Ce reclamă oficialii ruşi
Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, MAE român promiţând că va lua măsuri dacă va fi posibil, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-o intervenţie la postul Rossia-24, potrivit TASS
Ambasadorul Rusiei în România a făcut declarațiile pentru un post de televiziune rusesc. Conform TASS, Valery Kuzmin susține că a transmis autorităților de la București exemple de cazuri concrete în care rușilor le-au fost încălcate drepturile. Astfel, ambasadorul chiar numește câteva bănci pe care le acuză că au refuzat să mai ofere servicii cetățenilor ruși.
O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, argumentând că aceștia au pașaport rusesc. Situația aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o țară care este activistă în cadrul NATO și a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află aici în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul, fără a fi clar dacă a cerut și un punct de vedere al acestor bănci.
"Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie", a afirmat Kuzmin în aceeaşi declaraţie.
Totuși, mai arată TASS, în cadrul intervenției, oficialul a revenit asupra declarațiilor și a spus: “Într-adevăr, există precedente de natură pozitivă, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemelor privind conturile, mai multor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat în final conturile.”
- Război Rusia - Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Rusia forțează cucerirea Harkovului: zeci de cadavre ale civililor...
- Un om de afaceri rus oferă o recompensă de un milion de dolari celui sau celor care-l arestează pe Vladimir Putin...
- "Sunt mândru că sunt rus". Mesajul căpitanului naţionalei Rusiei, la o săptămână de la începutul războiului...
Ulterior, ambasadorul susține că cetățeni ruși ar fi fost implicați în incidente la graniță, când au vrut să intre România. De exemplu, acesta povestește despre o familie de ruși căreia polițiștii români i-ar fi confiscat mașina, când au spus că se întorc în România din regiunea ucraineană Kerson.
Ambasadorul rus a indicat că, în România, sunt "relativ puţini" cetăţeni ruşi. "Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia - prin Istanbul - sau Serbia - prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură", a adăugat el.
Autoritățile române nu au oferit până acum un punct de vedere referitor la afirmațiile ambasadorului, însă MAE a precizat că va lua măsuri dacă situația o va impune, după ce va face verificări.
La 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a decis să declanşeze o "operaţiune militară specială în Ucraina". UE a calificat aceste acţiuni drept o încălcare a dreptului internaţional şi a impus sancţiuni în consecinţă, notează TASS.
Război Rusia - Ucraina, ziua 7
Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate continuă să avanseze spre capitala ucraineană. În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este "singurul vinovat" pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus "va plăti un preț ridicat pe termen lung". Astăzi, în a șaptea zi de război, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰