Antena Meniu Search
x

Rusia cere explicații României în legătură cu "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși". Ce reclamă oficialii ruşi

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, MAE român promiţând că va lua măsuri dacă va fi posibil, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-o intervenţie la postul Rossia-24, potrivit TASS

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 19:43

Rusia cere explicații României în legătură cu "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși"
- Hepta

Ambasadorul Rusiei în România a făcut declarațiile pentru un post de televiziune rusesc. Conform TASS, Valery Kuzmin susține că a transmis autorităților de la București exemple de cazuri concrete în care rușilor le-au fost încălcate drepturile. Astfel, ambasadorul chiar numește câteva bănci pe care le acuză că au refuzat să mai ofere servicii cetățenilor ruși.

O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, argumentând că aceștia au pașaport rusesc. Situația aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o țară care este activistă în cadrul NATO și a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află aici în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul, fără a fi clar dacă a cerut și un punct de vedere al acestor bănci.

"Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie", a afirmat Kuzmin în aceeaşi declaraţie.

Totuși, mai arată TASS, în cadrul intervenției, oficialul a revenit asupra declarațiilor și a spus: “Într-adevăr, există precedente de natură pozitivă, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemelor privind conturile, mai multor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat în final conturile.”

Pe acelaşi subiect

Ulterior, ambasadorul susține că cetățeni ruși ar fi fost implicați în incidente la graniță, când au vrut să intre România. De exemplu, acesta povestește despre o familie de ruși căreia polițiștii români i-ar fi confiscat mașina, când au spus că se întorc în România din regiunea ucraineană Kerson.

Ambasadorul rus a indicat că, în România, sunt "relativ puţini" cetăţeni ruşi. "Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia - prin Istanbul - sau Serbia - prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură", a adăugat el.

Autoritățile române nu au oferit până acum un punct de vedere referitor la afirmațiile ambasadorului, însă MAE a precizat că va lua măsuri dacă situația o va impune, după ce va face verificări.

La 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a decis să declanşeze o "operaţiune militară specială în Ucraina". UE a calificat aceste acţiuni drept o încălcare a dreptului internaţional şi a impus sancţiuni în consecinţă, notează TASS.

Război Rusia - Ucraina, ziua 7

Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate continuă să avanseze spre capitala ucraineană. În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este "singurul vinovat" pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus "va plăti un preț ridicat pe termen lung". Astăzi, în a șaptea zi de război, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rusia cere explicații României în legătură cu "încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși". Ce reclamă oficialii ruşi