Antena Meniu Search
x

Rusia și Ucraina, dialog fără rezultate

După o convorbire cu Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să acţioneze pentru încetarea rapidă ostilităţilor din estul ţării.

Vezi și

 După o convorbire cu Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să acţioneze pentru încetarea rapidă ostilităţilor din estul ţării.

La rândul său, Putin a spus că va face totul pentru a susţine procesul de pace. El a adăugat, însă, că guvernul de la Kiev poartă răspunderea negocierilor cu separatiştii. Presa internaţională scrie că rezultatul întrevederii dintre cei doi preşedinţi nu dă speranţe că pacea va reveni prea curând în Ucraina.

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au discutat, timp de două ore, la Minsk, pentru prima dată din luna iunie. La sfârşitul convorbirii, Petro Poroşenko a reafirmat că Ucraina doreşte să readucă, în cel mai scurt timp, pacea în regiunile din estul ţării, controlate de separatiştii proruşi.

Pot spune că ideea unui plan de pace a fost, până la urmă, susţinută de toţi şefii de stat prezenţi, fără excepţie.

Liderul de la Kremlin s-a pronunţat şi el pentru încetarea cât mai rapidă a vărsării de sânge. Dar Putin a pretins, din nou, că Rusia nu se poate implica, direct, în negocierile dintre guvernul de la Kiev şi separatişti.

Noi, Rusia, nu putem discuta despre condiţiile încetării focului sau posibilele înţelegeri dintre Kiev, Doneţk şi Luhansk. Nu e treaba noastră, e o problemă internă a Ucrainei.

Preşedintele rus s-a referit şi la paraşutiştii ruşi arestaţi de serviciile de securitate ucrainene. El a declarat, la fel ca sursele militare de la Moscova, că soldaţii au pătruns din greşeală în Ucraina, în timp ce patrulau în zona de frontieră. La Kiev au fost difuzate înregistrări de la interogatoriile paraşutiştilor ruşi, care spun că războiul din estul Ucrainei nu este al lor.

Chiar şi acei militari ruşi care fac aceste lucruri aici nu înţeleg exact ce au de făcut şi de ce trebuie să facă aceste lucruri. E vorba despre politică şi despre bani.

În timp ce liderii ruşi şi ucraineni cer oprirea vărsării de sânge, în zona de conflict luptele continuă cu aceeaşi intensitate. Ucraina afirmă că rebelii susţinuţi de Rusia încearcă să deschidă un nou front în sud-estul ţării, lângă Mariupol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia și Ucraina, dialog fără rezultate