Antena Meniu Search
x

Rusia pretinde că teroriștii au fost plătiți de compania ucraineană Burisma, legată de familia Biden. "Dezinformare înainte de alegerile din SUA"

Atacul terorist de la Moscova. Rusia a anunţat marţi că suspectează că teroriştii care au ucis 144 de oameni în atacul de pe 22 martie de la sala de concerte Crocus City Hall ar fi fost plăţi prin compania energetică ucraineană Burisma, legată de familia Biden şi că a început o anchetă. "Este cel mai probabil un efort al Moscovei de a răspândi dezinformare în mijlocul campaniei electorale prezidențiale  din SUA", avertizează Radio Europa Liberă. 

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 15:29

Rusia pretinde că teroriștii au fost plătiți de compania ucraineană Burisma, legată de familia Biden. "Dezinformare înainte de alegerile din SUA"
Rusia pretinde că teroriștii au fost plătiți de compania ucraineană Burisma, legată de familia Biden. "Dezinformare înainte de alegerile din SUA" - Profimedia

Comitetul de Anchetă al Rusiei a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii privind "finanţarea terorismului" în beneficiul Ucrainei cu implicarea Statelor Unite şi a aliaţilor lor, menţionând numele unei companii ucrainene care l-a avut ca angajat pe fiul preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

"Ancheta (...) examinează sursele şi mişcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari americani şi implicarea unor colaboratori ai autorităţilor şi organizaţiilor publice şi comerciale din ţări occidentale", a adăugat Comitetul rus într-un comunicat, citând numele companiei de gaze ucrainene Burisma care l-a avut pe Hunter Biden în consiliul său de administraţie.

Ce este Burisma

Burisma Holdings este o companie ucraineană de petrol și gaze în al cărei consiliu de administrație s-a aflat Hunter Biden între 2014 și 2019. Compania este de mai mulţi ani în centrul unor acuzații lansate de republicani la adresa familiei Biden, dar care nu au fost dovedite.

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestora, pe vremea când era vicepreşedinte al SUA, Joe Biden a făcut presiuni asupra  oficialiilor ucraineni să-l concedieze pe procurorul general al Ucrainei, pentru a-l proteja pe principalul proprietar al companiei Burisma. Acuzațiile au fost demontate în mod repetat și dezmințite de unii dintre oamenii de afaceri obscuri care au jucat un rol cheie în răspândirea lor, scrie Radio Europa Liberă.

Ce pretind ruşii

Anchetatorii ruşi susţin, fără a prezenta elemente din dosar, că Burisma a servit ca intermediar pentru fonduri folosite "în ultimii ani pentru a desfăşura acte de terorism în Rusia şi în străinătate pentru eliminarea unor personalităţi". Ei nu au prezentat fapte exacte, însă Kievul a fost principalul suspect în asasinate ţintite de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu peste doi ani.

Rusia a afirmat în mod repetat, fără dovezi, că Ucraina și Statele Unite au fost implicate, alături de jihadişti, în atentatul din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu 144 de morţi. Kievul şi ţările occidentale au respins această versiune a faptelor care până acum nu a fost dovedită, având în vedere şi faptul că gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul

Acuzaţiile ruşilor au fost demontate pas cu pas iar potrivit Washington Post, SUA nu doar că au informat Rusia despre unui posibil atac terorist cu două săptămâni înainte, ci chiar au precizat că acesta poate avea loc la Crocus City Hall. Moscova a negat informaţia. 

Potrivit Comitetului rus de Anchetă, investigaţiile au fost lansate în urma unei solicitări a deputaţilor ruşi privind "finanţarea unor activităţi teroriste de către importanţi oficiali ai Statelor Unite şi din ţări NATO".

Colaborarea lui Hunter Biden cu compania Burisma este unul dintre subiectele predilecte ale adversarilor republicani ai Casei Albe pentru a acuza familia Biden de acorduri discutabile. Fiul preşedintelui american a negat întotdeauna că ar fi făcut ceva ilegal sau chiar imoral, la fel şi tatăl său. În februarie, un fost informator al FBI a fost arestat la Las Vegas, fiind urmărit penal pentru că a minţit şi fabricat acuzaţii false de corupţie împotriva lui Joe Biden şi a fiului său.

Alexander Smirnov, 43 de ani, fost informator americano-israelian al FBI, este suspectat că a minţit atunci când i-a acuzat pe preşedintele american şi pe fiul său Hunter Biden că ar fi primit fiecare mită în valoare de cinci milioane de dolari pentru a permite companiei de gaze ucrainene Burisma să scape de urmărirea penală.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a numit "o prostie" ancheta ruşilor referitoare la implicarea Burisma. "Rusia știe că ISIS a comis atacul terorist de la Moscova", a spus el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Rusia pretinde că teroriștii au fost plătiți de compania ucraineană Burisma, legată de familia Biden. "Dezinformare înainte de alegerile din SUA"