Antena Meniu Search
x

Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc

Război în Ucraina. Rusia și Ucraina au negociat timp de două luni cu Turcia un acord pentru siguranța transportului  maritim în Marea Neagră. Moscova şi Kievul au ajuns la un acord care urma să fie anunțat de Ankara pe 30 martie, dar Ucraina s-a retras brusc, relatează Reuters, citând patru surse apropiate discuţiilor. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 11:35

Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc
Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc - Getty Images

Negocierile dintre ruşi şi ucraineni au fost mediate de Turcia la îndemnul ONU, potrivit surselor care au vorbit cu Reuters sub protecţia anonimatului. În luna martie, Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord "pentru siguranța transportului comercial în Marea Neagră", au precizat sursele.

Ucraina nu a vrut să semneze oficial documentul, dar Kievul și-a dat acordul ca președintele turc Tayyip Erdogan să-l anunțe public pe 30 martie, cu o zi înainte de alegerile locale. Dar "în ultimul minut, Ucraina s-a retras brusc, iar acordul a fost anulat", a precizat una dintre surse. Alte trei persoane au confirmat această versiune a evenimentelor. Rusia, Ucraina și Turcia au refuzat să comenteze,

Ruşii au negociat cu ucrainenii

Nu este clar de ce s-a retras Ucraina. Sursele care au vorbit cu Reuters au spus că nu știu ce a determinat decizia Kievului. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în februarie că, fără un nou ajutor militar al SUA, Ucraina nu poate apăra coridorul de transport maritim din vestul Mării Negre, pe lângă România și Bulgaria.

Pe acelaşi subiect

Este prima dată când apar în presă informaţii referitoare la discuții între Rusia şi Ucraina privind transportul maritim din Marea Neagră. Este un semn care arată diplomaţia tacită desfășurată în spatele ușilor închise pentru a aduce cele două părți aflate în conflict la negocieri, chiar dacă, este vorba doar despre transportul comercial, comentează Reuters.

"Sperăm în continuare că libertatea de navigație în Marea Neagră va prevala", a spus pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, rugat să comenteze informaţiile.

Turcia și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă de luni de zile să ajute ca navele comerciale să navigheze mai liber prin Marea Neagră. În unele părţi marea a fost transformată într-o zonă de război naval de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, aminteşte Reuters.

Marea Neagră este o rută cheie atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, pentru a transporta cereale, îngrășăminte și petrol, pe piețele mondiale, dar volumul de transport maritim a scăzut semnificativ de la declanşarea războiului.

Discuţii Rusia - Ucraina

Textul acordului, consultat de Reuters, precizezcă că Turcia "în cadrul eforturilor de mediere" a ajuns la acorduri cu Ucraina și Rusia "cu privire la asigurarea unei navigații libere și sigure a navelor comerciale în Marea Neagră", în conformitate cu Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor.

Acordul respectiv, din 1936, oferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și puterea de a reglementa tranzitul navelor de război. De asemenea, garantează trecerea liberă a navelor civile pe timp de pace și restricționează trecerea navelor care nu aparțin țărilor cu ieşire la Marea Neagră.

Conform acordului care urma să fie anunțat pe 30 martie, atât Moscova, cât și Kievul ar fi oferit garanții de securitate navelor comerciale din Marea Neagră. Se angajau să nu le atace, să nu le pună sub sechestru şi să nu le percheziționeze atâta timp cât acestea erau fie goale, fie declarate cu marfă non-militară.

"Aceste garanții nu se aplică navelor de război, navelor civile care transportă bunuri militare (cu excepția transportului maritim convenit de părți în cadrul misiunilor internaționale)", se arată în draftul de acord.

"Turcia îl informează pe secretarul general al ONU că acordul a fost agreat și este pus în aplicare prin medierea Turciei", se mai arată în proiectul de acord. "Acordul intră în vigoare la anunț".

Turcia și Națiunile Unite au contribuit la medierea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 care a permis exportul în siguranță a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Rusia s-a retras din acord în iulie 2023, plângându-se că Occidenul împiedică exporturile ruseşti de alimente și îngrășăminte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Rusia și Ucraina au negociat în secret 2 luni cu Turcia un acord privind Marea Neagră. Au ajuns la un consens, dar Kievul s-a retras brusc