Antena Meniu Search
x

Trimiterea de F-16 în Ucraina ridică întrebări cu privire la implicarea NATO, avertizează Rusia. "SUA să fie conştiente de răspunsul nostru"

Transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în conflict, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un mesaj publicat luni dimineaţa, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 22.05.2023, 11:16

Transferul de F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO, avertizează Rusia. "E important ca SUA să fie conştiente de răspunsul nostru"
Transferul de F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO, avertizează Rusia. "E important ca SUA să fie conştiente de răspunsul nostru" - Profimedia Images

“Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de întreţinere nu există”, a precizat Antonov într-un mesaj pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. “Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de „voluntari” străini?”

Vineri, Statele Unite au afirmat că le vor permite aliaţilor lor occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de fabricaţie americană. Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Joe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a se pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Antonov a notat că orice atac al Ucrainei asupra Crimeei ar fi considerat un atac împotriva Rusiei „Este important ca Statele Unite să fie pe deplin conştiente de răspunsul Rusiei”, a spus Antonov.

Trecerea piloților de la MiG-21 la F-16, dificilă. România, dată ca exemplu de reușită

Pe acelaşi subiect

Tranziţia reuşită a României de la avioane MiG-21 la F-16 ar putea fi argumentul din spatele uneia dintre cele mai importante decizii în războiul din Ucraina. Joe Biden şi-a dat acordul ca aliaţii să ofere Kievului avioanele de luptă F-16. Instruirea piloţilor lui Zelenski va începe imediat, în Europa. În Ucraina, şeful mercenarilor Wagner a anunţat că a cucerit tot oraşul Bahmut, pe care îl va preda armatei ruse pe 25 mai. 

Portugalia şi Danemarca sunt primele ţări care s-au oferit să instruiască piloţii ucraineni pe avioanele de luptă americane. 

Decizia vine după ce aliaţii NATO au ezitat luni bune din cauza temerii că tranziţia de la MiG-urile sovietice la aparatele de zbor americane părea imposibilă. Vara trecută, revista Air Force Magazine a dat însă un exemplu de reuşită - România.

"România, membră NATO, oferă un studiu de caz. Forțele sale aeriene finalizează o tranziție de la MiG-21 din epoca sovietică la F-16 construite în SUA, oferind un model pentru instruirea piloților pentru această schimbare, potrivit aviatorilor americani implicați în această instruire", se scria în articol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Trimiterea de F-16 în Ucraina ridică întrebări cu privire la implicarea NATO, avertizează Rusia. "SUA să fie conştiente de răspunsul nostru"