Antena Meniu Search
x

"Ruşii aduc cadavrele cu camioane și le aruncă în șanțuri". Gropi comune, surprinse din satelit la Manhush. Imagini înainte şi după

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor aparente gropi comune în afara orașului asediat Mariupol. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat ieri asediul cu o "operațiune teroristă", relatează CNNRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 58 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 11:23

Oficialii ucraineni au identificat marți locul unor gropi comune în afara orașului Mariupol. Declaraţiile lor sunt susținute de imaginile surprinse de satelitul companiei Maxar Technologies. "În urma unor lungi căutări și cercetări a locurilor unde au fost îngropaţi în masă locuitori morţi din Mariupol, am stabilit că au fost amenajate gropi și înmormântări în masă în satul Manhush de lângă Mariupol”, a scris joi într-o postare pe Telegram, Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol.

Andriuschenko nu se află în Mariupol, dar a anunţat periodic informații din interiorul orașului asediat. Acesta a postat coordonatele pe Telegram, spunând că forțele ruse au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri, în Manhush, un sat situat la aproximativ 19 kilometri la vest de Mariupol.

"Camioanele transportă cadavrele morților. De fapt, pur și simplu le aruncă pe pământ. Aceasta este o dovadă directă a crimelor de război și a încercărilor de a le ascunde", a spus el.

Imagini capturate de satelitul Maxar ilustrează ceea ce par a fi mai multe gropi comune în afara Mariupolului, la Manhush

Pe acelaşi subiect

Maxar a publicat marți o analiză a imaginilor din satelit, care par să arate indicii ale unor noi morminte într-un loc de la marginea de nord-vest a satului Manhush.

"Conform rapoartelor recente din mass-media, soldații ruși au adus în acest loc cadavrele persoanelor ucise în Mariupol. O analiză a imaginilor surprinse de satelitul nostru de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie indică faptul că extinderea noilor morminte a început între 23-26 martie 2022 și a continuat  în ultimele două săptămâni. Mormintele sunt dispuse în rânduri pe patru secţiuni, măsurând aproximativ 85 de metri pe secțiune și conțin peste 200 de morminte noi", transmite compania Maxar într-o analiză.

Primarul din Mariupol: Ruşii aduc trupurile morților cu camioane și le aruncă în aceste șanțuri

Şi Vadim Boichenko, primarul orașului Mariupol, a spus joi că forțele ruse au îngropat cadavre în gropi comune la Manhush. Oficialii ucraineni au estimat că 20.000 de persoane ar fi murit la Mariupol în urma bombardamentelor. 

"Peste 20.000 de civili – femei, copii, bătrâni – au murit pe străzile orașului nostru din cauza artileriei şi aeronavelor inamice. Şefii serviciilor noastre municipale au dovezi, au fost martori. Și, din păcate, am văzut că trupurile morților au început să dispară de pe străzile orașului".

Boichenko a mai spus că gropile comune se află lângă un cimitir. "Este un câmp lângă cimitir, iar în acest câmp sunt șanțuri lungi de 30 de metri și acolo îi îngroapă, aduc trupurile morților cu camioane și le aruncă în aceste șanțuri", a spus el.

CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile conform cărora rușii au aruncat cadavre în gropi comune în acel loc, iar un bilanț concret al morților din Mariupol nu este disponibil. Jurnaliştii din Mariupol au documentat înmormântarea în grabă a civililor de aici, iar pe reţelele de socializare au apărut imagini cu cadavre lăsate în oraş pentru a fi colectate.

Dovezile care ar indica gropi comune apar după ce președintele rus Vladimir Putin a susţinut joi eliberarea "orașului" de către forțele ruse, deși a anulat asaltul asupra uzinei Azovstal. 

"Din păcate, astăzi nu este posibilă evacuarea civililor din Azovstal. Pentru că cerem o încetare stabilă a focului. Avem nevoie de circa o zi pentru a-i putea scoate pe cei care stau ascunşi acolo de 57 de zile la rând și sunt bombardați, bombardați, bombardați", a spus Boichenko. Acesta a estimat că în Mariupol au rămas aproximativ 100.000 de oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Ruşii aduc cadavrele cu camioane și le aruncă în șanțuri". Gropi comune, surprinse din satelit la Manhush. Imagini înainte şi după