Antena Meniu Search
x

Ruşii fug în Finlanda, de teamă că Putin va introduce legea marțială. Sute de oameni trec zilnic graniţa

La Vaalimaa, punctul de trecere al graniței Finlanda - Rusia, autobuzele și mașinile opresc mai des acum pentru controalele vamale. Nu este vorba despre cetăţeni ucraineni, ci ruși. Şi, deși fluxul nu este exagerat, este totuşi constant. Unii oameni sunt nerăbdători să iasă din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent cu privire la faptul că guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marțială pentru a face față demonstrațiilor cu privire la războiul din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 05.03.2022, 23:15

Ruşii fug în Finlanda
Ruşii fug în Finlanda - Shutterstock

Cu zborurile către Europa oprite, singura cale de ieșire din țară este cu mașina sau cu trenul. O tânără rusoaică care pleca în Occident - unul dintre norocoșii care avea viză UE înainte de anunțarea sancțiunilor - era disperată de ceea ce s-a întâmplat: ''Oamenii din Ucraina sunt oamenii noștri - familia noastră'', a spus ea. ''Nu ar trebui să-i omorâm.''

Ea a declarat că majoritatea rușilor nu vor acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă încearcă să-l înfrunte pe Putin. În Finlanda, există o simpatie imensă pentru oameni ca ea - la fel ca și pentru Ucraina și pentru locuitorii săi. Această simpatie și teama că Rusia ar putea ataca alți vecini, cum ar fi Finlanda însăși, schimbă înclinaţia tradiţională a Finlandei către neutralitate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, o majoritate tot mai mare de finlandezi consideră că este timpul ca țara lor să se alăture NATO și să aibă acces la protecția pe care ar aduce-o apartenența la alianță.

Sute de oameni trec zilnic graniţa spre Finlanda

Înapoi la Helsinki, trenul din Sankt Petersburg oprește, aducând alte sute de oameni nerăbdători să fugă din Rusia. Majoritatea trenurilor sunt complet rezervate, iar prețurile biletelor este în creștere. Suma de bani pe care o pot aduce pasagerii care pleacă din Rusia este limitată, având în vedere că rubla se prăbuşete, iar economia este ameninţată de sancţiuni şi de retragerea mai multor mari companii occidentale. 

O altă femeie care a părăsit Rusia, de data aceasta mergând spre Istanbul, a spus pentru BBC prin telefon că a fost îngrozită să observe că se revine la viaţa așa cum a fost sub Uniunea Sovietică: ''Am 30 de ani, nu am văzut ceva mai rău... represiunile, poliția secretă. Am avut o teamă foarte clară că, dacă nu voi pleca chiar acum, nu voi putea pleca niciodată. Pe de altă parte, există o teamă legitimă că nu îți vei putea vedea prietenii și familia pentru Dumnezeu știe cât timp, poate niciodată''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ruşii fug în Finlanda, de teamă că Putin va introduce legea marțială. Sute de oameni trec zilnic graniţa