Antena Meniu Search
x

Ruşii se laudă că au capturat tancuri Leopard şi blindate Bradley. Imagini cu soldaţii care "inspectează trofeele". VIDEO

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a publicat marţi imagini despre care susţine că arată tancuri germane Leopard şi blindate de luptă americane Bradley capturate de la armata ucraineană. 

de Redactia Observator

la 13.06.2023, 13:37

Vezi și

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat marți că a capturat mai multe tancuri germane Leopard și vehicule americane de luptă ale infanteriei Bradley. A publicat şi imagini despre care susţine că arată militari ruşi care verifică echipamentele furnizate Ucrainei de țările occidentale.

"Tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley. Acestea sunt trofeele noastre. Echipamentele forțelor armate ucrainene din regiunea Zaporojie", a declarat ministerul rus al Apărării într-un comunicat. "Militarii grupului Vostok inspectează tancurile inamice și vehiculele de luptă capturate în luptă".

AFP aminteşte că Ucraina a făcut apel la aliații săi din Occident să livreze o gamă largă de echipamente militare moderne pentru a ajuta forțele ucrainene să recupereze zone mari de teritoriu controlate de forțele ruse.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că mai multe dintre vehiculele capturate au motoare funcționale, sugerând că bătăliile în care au fost implicate au fost scurte și că trupele ucrainene "au fugit" din pozițiile lor ofensive.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate fabricate în SUA în prima săptămână de contraofensivă

Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în ultimele zile, potrivit siteului de informații din sursă deschisă, Oryx. Cele 16 blindate Bradley au fost fie distruse, fie avariate și abandonate în ultimele zile. Potrivit CNN ele reprezintă aproape 15% din cele 109 pe care Washington le-a dat Kievului.

Blindatele de luptă Bradley au șenile şi pot transporta aproximativ 10 militari. Au rolul de a transporta personalul în luptă în timp ce oferă foc de sprijin. Când primul lot de peste 60 de blindate a fost trimis în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie, oficiali ai armatei americane au declarat că vehiculele vor fi importante în operațiunile ofensive ale Kievului.

Ucraina susţine că a eliberat şapte sate de sub ocupţia rusă. Ruşii neagă

Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul ofensivei sale. "Au fost eliberate şapte sate", a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojie.

Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojia, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk. "Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi", a subliniat Hanna Maliar.

Luni după-amiază, armata ucraineană a mai afirmat că a făcut progrese în regiunea Bahmut. "Trupele ucrainene au înaintat 250 până la 700 de metri în direcţia Bahmut", a indicat Ministerul Apărării. La rândul ei, Moscova a susţinut că a respins atacurile ucrainene din regiunea Doneţk, lângă Velika Novosilka, precum şi lângă satul Levadne, în apropiere de Zaporojie.

"Începând de azi dimineață, unitățile ruse au recăpătat controlul asupra satului Makarivka ca urmare a unui contraatac de succes. Controlul asupra așezării s-a schimbat de trei ori în ultimele 24 de ore" a raportat Rybar, un cunoscut blogger militar rus.

"Lupte aprige continuă pe linia Makarivka-Urozhaine în sectorul de front Vremivka. Controlul asupra aatul Makarivka s-a schimbat de trei ori ieri. În această dimineață, satul era controlat de luptătorii ruși, care au reușit să contraatace și să-l reocupe.  Urozhaine este sub controlul deplin al trupelor ruse: nu sunt permise străpungeri inamice. Eforturile principale sunt acum concentrate pe refacerea liniei frontului spre nord. La vest, Novodarivka și Levadne rămân în zona gri. Formațiunile ucrainene se pregătesc să atace Rivnopol pentru a tăia restul buzunarului Vremivka" potrivit sursei citate. 

Aceste afirmaţii ale Moscovei şi Kievului nu au putut fi verificate în mod independent de AFP. "Forţele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul regiunii Doneţk şi vestul regiunii Zaporojia, pe care surse ruseşti le-au confirmat, dar au încercat să le minimizeze", a indicat la rândul său centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW). 

Potrivit ISW, forțele ruse au lansat pe 12 iunie un contraatac în vestul regiunii Donețk, după ce ucrainenii au reuşit pe 11 iunie câștiguril tactice în apropierea buzunarului Vremivka. Forțele ruse nu au înregistrat câștiguri teritoriale confirmate în aceste contraatacuri, deși unele surse ruse au raportat că forțele Moscovei au recucerit satul Makarivka (situat 5 km sud de Velika Novosilka). Hanna Malyar a raportat pe 12 iunie că forțele ucrainene încă controlează Makarivka. O sursă rusă susţine că luptele din sectorul Vremivka sunt încă în curs și că rezultatele bătăliei sunt neclare, potrivit analiştilor occidentali de la ISW. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Ruşii se laudă că au capturat tancuri Leopard şi blindate Bradley. Imagini cu soldaţii care "inspectează trofeele". VIDEO