Antena Meniu Search
x

Ucrainenii îi compară pe mercenarii Wagner cu "zombie". Cum decurg bătăliile din Bahmut: "Mitraliorul a înnebunit: trag în ei şi nu cad"

Cele mai duri bătălii din Ucraina se duc acum în Bahmut şi împrejurimi. Trupele Wagner încearcă să cucerească zona pe care Rusia o consideră vitală, trupele ucrainene fac tot posibilul să reziste.

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 15:40

Ucrainenii îi compară pe mercenarii Wagner cu "zombie". Cum decurg bătăliile din Bahmut: "Mitraliorul a înnebunit: trag în ei şi nu cad"
- Profimedia

Un militar ucrainean a făcut pentru CNN o "radiografie" a bătăliilor din ultimele săptămâni. Scenele descrose de Andrei par suprarealiste şi desprinse parcă din filmele de la Hollywood. Acesta spune că nu de puţine ori el şi camarazii săi au fost nevoiţi să schimbe puştile de asalt AK47 pentru că erau pe punctul de la topi ţevile de la cât de mult au tras. De asemenea, aceasta a mărturisit că mitraliorul din echipa sa a ajuns în pragul nebuniei pentru că trage încontinuu, îşi nimerea ţintele, dar luptătorii Wagner nu doar că nu cădeau, ba chiar înaintau.

Tactica din spatele iluziei "zombie"

În spatele acestei iluzii create de starea de război se ascunde însă tactica celor de la Wagner care veneau în valuri. În fapt, cei luaţi în vizor de mitraliorul lui Andrei cădeau seceraţi, dar imediat erau înlocuiţi de cei care veneau din valul din spate. "Urcau pe cadavrele colegilor lor şi continuau să vină", spune aproape înfricoşat militarul ucrainean.

"Luptam în jur de 10 ore la rând. Și nu era doar în valuri, era fără întrerupere. Deci, era ca și când nu se mai opreau. Erau cam 20 de soldați de partea noastră. Și, să zicem, vreo 200 de partea lor", a declarat Andrei pentru CNN. Strategia Wagner era construită pe deţinuţii recrutaţi din închisorile ruse. Aceştia erau organizaţi în grupuri de câte 10 şi puşi să înainteze 30 metri în teritoriul ucrainean. Apoi, erau urmaţi de un alt grup de 10 care înainta câte 30 de metri şi tot aşa până la atingerea scopului final. "În acest fel, pas cu pas, Wagner încearcă să înainteze în timp ce pierd o grămadă de oameni", mai spune Andrei.

Pe acelaşi subiect

În timp ce deţinuţii recrutaţi erau aruncaţi în prima linie şi în bătaia mitralierelor ucrainene, luptătorii experimentaţi din Wagner atacau din flancuri. Grupul lui Andrei a avut noroc, a reuşit să reziste suficient de mult timp încât Wagner să renunţe şi să se retragă la finalul acelei zile de foc. "Mitraliorul nostru aproape că o lua razna pentru că trăgea în ei. Și spunea, 'știu că l-am împușcat, dar tot nu cade'. Abia după ceva timp, când poate pierdea prea mult sânge, cădea pur și simplu la pământ. Se urcă pe cadavrele prietenilor lor, călcându-i în picioare. Pare foarte, foarte probabil că iau niște droguri înainte de atac", a mai spus Andrei.

Povestea mercenarului capturat

În săptămânile de lupte continue din Bahmut, echipa lui Andrei a reuşit să captureze un mercenar Wagner. Prizonierul nu era un luptător experimentat al unităţii de mercenari, ci un fost deţinut scos din închisorile Rusiei pentru a fi trimis pe front.

Povestea lui i-a impresionat până şi pe ucraineni care ştiau că au în faţă un inamic care până în urmă cu câteva momente trăsese asupra lor. În timpul interogatoriului, prizonierul din Wagner a spus că este inginer şi că a fost nevoit să vândă droguri pentru a-şi putea trimite fiica la facultate. A ales să dea curs "invitaţiei" Wagner în speranţa că va supravieţui 6 luni pe front, va fi eliberat apoi şi i se va şterge cazierul astfel încât fiica lui, care vrea să devină avocat, să nu aibă probleme în carieră din cauza trecutului lui.

Andrei a fost chiar cel care a vorbit cu prizonierul rus. "Evident, știi că vei fi ucis în luptă. Dar ți-e frică să te lupți pentru libertate în țara ta", i-a spus Andrei. Omul ar fi răspuns: "Da este adevărat. Ne e frică de Putin".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii îi compară pe mercenarii Wagner cu "zombie". Cum decurg bătăliile din Bahmut: "Mitraliorul a înnebunit: trag în ei şi nu cad"