Antena Meniu Search
x

Ruşii: Ucrainenii au plecat cu 9 bărci militare rapide de la graniţa cu România pentru a debarca în Crimeea. Cum s-a încheiat misiunea

Război în Ucraina. Kievul a lovit noaptea trecută mai multe regiuni din Rusia, de la un aeroport din oraşul Pskov, situat lângă granița cu Estonia până în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră.  Rușii susțin că forțele speciale ucrainene au încercat să execute şi o operațiune de debarcare în Crimeea, venind dinspre Delta Dunării, dar incursiunea a fost un eşec, motiv pentru care ucrainenii nici nu au oferit detalii despre raid. 

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 18:41

Ruşii: Ucrainenii au plecat cu 9 bărci militare rapide de la graniţa cu România pentru a debarca în Crimeea. Cum s-a încheiat misiunea
Ruşii: Ucrainenii au plecat cu 9 bărci militare rapide de la graniţa cu România pentru a debarca în Crimeea. Cum s-a încheiat misiunea - Rybar / Telegram

Moscova susţine că a distrus patru bărci militare care transportau în total până la 50 de membri ai forțelor speciale ucrainene în Marea Neagră.  Un avion a distrus patru bărci militare de mare viteză la miezul nopţii, a scris miercuri dimineața ministerul rus al Apărării pe aplicația de mesagerie Telegram. Potrivit bloggerului militar Rybar (afiliat Kremlinului), ar fi fost de fapt 9 şalupe militare ucrainene care au plecat din Delta Dunării iar raidul ar fi fost un eşec. De remarcat este că dacă ministerul rus oferă puţine detalii despre această operaţiune, ucrainenii nu au anunţat nimic în mod oficial. 

Ambarcațiunile transportau "grupuri de debarcare ale forțelor de operațiuni speciale ucrainene cu un număr total de până la 50 de persoane", a transmis ministerul rus, fără a oferi detalii cu privire la locul în care a avut loc incidentul. În plus, tot miercuri, apărarea rusă "a respins un atac cu drone pe mare în apropiere de Golful din Sevastopol", a declarat guvernatorul oraşului, Mihail Razvozhayev, citat de agenția de presă TASS, fără a oferi alte detalii.

Ucrainenii nu au confirmat, nici infirmat că ar fi executat miercuri o nouă debarcare în Crimeea, aşa cum au facut pe 24 august, când Ucraina a informat că forţele sale speciale au efectuat o incursiune, la 18 luni de la începerea invaziei ruse şi la împlinirea a 32 de ani de la obţinerea independenţei Ucrainei.

Ucrainenii ar fi încercat o nouă incursiune în Crimeea

Pe acelaşi subiect

Ca şi atunci, experţii militari ruşii numesc incursiunea ucrainenilor în Crimeea "un exerciţiu de imagine". "În noaptea de 30 august, formațiunile ucrainene au încercat din nou o debarcare în peninsula Crimeea: cel puțin nouă bărci de mare viteză cu grupuri de recunoaștere ale GUR (n.r. Serviciile de Informaţii Militare) și SOF (n.r. Forţele Speciale Ucrainene) s-au îndreptat spre Capul Tarkhankut", a scris Rybar care a explicat că acolo ţărmul este cel mai potrivit pentru debarcarea şi lansarea grupurilor de sabotaj şi recunoaştere.

Potrivit lui Rybar, bărcile au pornit una după alta din portul Vâlcov, un mic oraș situat în partea ucraineană a Deltei Dunării, cel mai la sud-vest de Ucraina, la granița cu România şi ar fi mers de-a lungul traseului Insula șerpilor şi mai multe instalaţii de gaze naturale din Marea Neagră până la Capul Tarkhankut. 

Incursiunea a fost programată să coincidă cu Ziua Apărătorilor Ucrainei. Conform planului, formațiunile ucrainene trebuiau să arate eficacitatea operațiunilor de debarcare amfibie în Crimeea, susţine Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării. "Bărcile din faţă au fost detectate în avans de trupele ruse. Avioane Su-24 și MiG-29 ale aviației navale a Flotei Mării Negre au lansat patru bombe cu dispersie RBK-500 asupra bărcilor în larg, la 60 km de localitatea Olenivka (n.r. din Crimeea). 

Nu există date exacte despre ambarcațiunile distruse, admite Rybar. "Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut între două şi patru unități. Restul bărcilor s-au întors și au plecat înapoi pe același traseu imediat după atac. Au fost întâmpinați de o echipă de evacuare la Insula Serpilor care a preluat răniții, mai scrie sursa citată.

Pot ucrainenii executa un desant în Crimeea?

Unii analiști militari americani susţin că este aproape imposibilă pe termen scurt pentru ucraineni o recucerire a Crimeei prin forță, având în vedere apărarea rusă. Orice încercare susținută de asalt terestru asupra regiunii ar putea veni numai dacă forțele ucrainene sunt capabile să creeze o ruptură între peninsulă și teritoriul pe care Moscova îl deține în estul Ucrainei.

Ca parte a contraofensivei, ritmul atacurilor de la distanță asupra Crimeei a crescut în ultimele săptămâni, deși rămâne neclar dacă aceste lovituri au afectat operațiunile mai mari ale Rusiei pe câmpul de luptă. Forțele ucrainene au lovit cu drone maritime luna trecută podul peste strâmtoarea Kerci care leagă Crimeea de Rusia și o navă din flota rusă. Iar acum două săptămâni ucrainenii au distrus o baterie antirachetă în peninsulă.

După incursiunea de pe 24 august când, potrivit ruşilor, ucrainenii au debarcat, au tras cu arma pe o plajă şi au plecat, aparent fără răniţi de nicio tabară, experţii militari occidentali au remarcat breşele din apărarea peninsulei.

"Aspectul semnificativ este că Ucraina este aparent capabilă să debarce trupe în Crimeea, în ciuda presupusului control naval de către Rusia" a declarat expertul militar David Hambling pentru Newsweek. "Scopul poate fi o strângere de informații pentru un atac cu rachete cu rază lungă, un sabotaj sau o pregătire pentru un raid mai mare. Oricare ar fi obiectivul, faptul că soldați inamici ajung într-o zonă din spatele frontului considerată a fi sigură arată o breşă de apărare", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ruşii: Ucrainenii au plecat cu 9 bărci militare rapide de la graniţa cu România pentru a debarca în Crimeea. Cum s-a încheiat misiunea