"S-a strecurat prin plasă". Recomandarea autorităţilor chineze după apariţia primului caz de variola maimuţei
Un înalt oficial chinez din domeniul sănătăţii a avertizat oamenii să nu se atingă de străini, la o zi după ce China continentală a confirmat primul său caz de variolă a maimuţei, relatează CNN, citat de news.ro.
Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, a scris sâmbătă, pe platforma chineză Weibo, similară cu Twitter, că restricţiile legate de Covid-19 ale ţării şi controalele stricte la frontieră au împiedicat până acum răspândirea variolei maimuţei, până când un caz „s-a strecurat prin plasă”. Acel caz a fost depistat în municipalitatea din sud-vestul Chongqing.
Recomandarea a stârnit controverse
”O sosire internaţională” se afla în carantină obligatorie cu Covid-19 când a fost descoperită infecţia, potrivit autorităţilor locale, care nu au spus dacă persoana este cetăţean străin sau chinez. Cazurile de variolă a maimuţei, care provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni asemănătoare veziculelor, au început să apară în întreaga lume în luna mai.
Statele Unite au raportat 23.500 de cazuri până în acest an, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. ”Este necesar şi important să se consolideze monitorizarea şi prevenirea variolei maimuţelor”, a scris Wu în postarea sa, subliniind riscul de răspândire a bolii prin călătoriile internaţionale şi contactul apropiat. El a dat cinci recomandări pentru public, prima fiind ”Să nu aveţi contact piele pe piele cu străinii”.
- China testează maşini care levitează: "Deşi sună SF, asta ar putea fi realitatea în 50 de ani". Viteza...
- 27 de morți, în China, după ce un autobuz "s-a răsturnat pe-o parte". Este cel mai mortal accident rutier din...
- Un important constructor auto își oprește extinderea pe piața chineză din cauza problemelor geopolitice
Recomandarea a stârnit controverse pe Weibo, unii lăudând sfatul ca fiind rezonabil, iar alţii exprimându-şi uşurarea că nu cunosc mulţi străini. ”Este bine să deschidem uşa ţării, dar nu putem lăsa totul să intre”, a scris un utilizator Weibo. Dar alţii au criticat postarea lui Wu ca fiind discriminatorie şi dăunătoare, mai multe făcând paralele cu valul de xenofobie şi violenţă cu care s-au confruntat asiaticii din străinătate la începutul pandemiei de Covid-19.
”Aceasta este un pic ca atunci când a început pandemia, când unii străini i-au evitat pe chinezi, de frică. Nu cred că aceste două lucruri au vreo bază ştiinţifică, sunt prea largi şi vor exacerba panica publică”, a scris un utilizator Weibo. Alţii au subliniat că există mulţi muncitori străini şi rezidenţi de lungă durată în China care nu au părăsit ţara recent şi, prin urmare, nu ar fi mai probabil să fie infectaţi decât cetăţenii chinezi.
”Când a început pandemia, unii dintre prietenii noştri străini s-au ridicat şi au folosit propriile noastre platforme pentru a spune tuturor: ”Chinezii nu sunt virusul”. După aceea, când epidemia internă a fost ţinut sub control şi prietenii noştri străini au început să se confrunte cu discriminarea, mulţi chinezi cu propriile platforme au tăcut complet”, a scris o altă persoană pe Weibo.
Dezbaterea asupra postării lui Wu şi a altor avertismente împărtăşite de mass-media de stat chineză evidenţiază oboseala provocată de Covid, împărtăşită de mulţi în China continentală, unde aproape trei ani de restricţii stricte au perturbat viaţa de zi cu zi şi au pus economia în criză.
China continentală are unele dintre cele mai stricte reguli pentru Covid din lume, inclusiv restricţii la frontieră, carantine obligatorii, cerinţe de distanţare socială şi blocări rapide, care i-au lăsat pe rezidenţi blocaţi în mod neaşteptat în clădiri de birouri sau centre comerciale, la orice indiciu de infecţie în interior.
În vârful epidemiei din această primăvară, marile oraşe au fost închise fără preaviz şi cu informaţii adesea confuze din partea autorităţilor. Shanghai, de exemplu, a fost închis la doar câteva zile după ce oficialii au insistat că nu există planuri pentru o astfel de măsură, lăsând mulţi dintre locuitorii săi în imposibilitatea de a avea acces la alimente, îngrijire medicală sau alte provizii de bază. Experţii chinezi spun că este puţin probabil ca variola maimuţei să provoace un astfel de haos, publicaţia de stat Global Times relatând vineri că boala ”reprezintă o mică ameninţare”, citând un director de spital.
Cu toate acestea, ei au îndemnat, de asemenea, la continuarea vigilenţei, unii experţi subliniind nevoia de ”supraveghere strictă” şi contramăsuri, potrivit Global Times. Variola maimuţei se răspândeşte prin contact strâns, potrivit CDC din SUA. Acesta include contactul fizic direct cu leziuni sau erupţii cutanate de la pacienţii cu variola maimuţei, atingerea obiectelor pe care le-au folosit pacienţii, ”secreţii respiratorii” împărtăşite prin interacţiune faţă în faţă sau contact sexual.
În postarea sa de sâmbătă de pe Weibo, Wu i-a îndemnat pe oameni să nu aibă contact strâns cu străinii sau cu persoane recent sosite de peste mări; să menţină o bună igienă; să foloseească hârtie igienică de unică folosinţă şi să dezinfecteze scaunele de toaletă cu şerveţele cu alcool înainte de utilizare.
Dar unii de pe Weibo au răspuns la aceste recomandări cu frustrare şi furie, subliniind numeroasele sacrificii pe care le-au făcut deja pe parcursul pandemiei, poate un semn al relaţiei deja tensionate a publicului cu autorităţile. ”Suntem dispuşi să cumpărăm asigurare auto în caz de accidente, dar nu vom refuza să conducem”, a scris o persoană. ”Vom purta măşti pentru a preveni infectarea cu Covid, dar nu vom refuza să ieşim afară.” Un alt utilizator, care a răspuns la îndrumările lui Wu, a fost mai direct: ”După cum a fost gestionată pandemia de Covid-19, mai poţi avea încredere în el?”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰