Antena Meniu Search
x

Şapte angajaţi umanitari ucişi într-un atac israelian în Gaza în timp ce livrau mâncare civililor. Israelul, acuzat de "crime fără discriminare"

Război Israel-Hamas. Şapte dintre angajaţii organizaţiei nonguvernamentale World Central Kitchen (WCK) au fost ucişi într-o lovitură aeriană în Gaza în timp ce livrau alimente civililor înfometaţi, scrie CNN. Organizaţia a decis suspendarea activităţilor sale în regiune.

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 11:20

Vezi și

Printre cei uciși se numără o persoană cu dublă cetăţenie SUA-Canada, precum și cetăţeni din Australia, Polonia, Regatul Unit și un palestinian, a transmis ONG-ul cu sediul în SUA, într-un comunicat.

"World Central Kitchen este devastată să confirme că şapte membri ai echipei noastre au fost ucişi în Gaza într-o lovitură a IDF (n.r. forţele armate israeliene)" a declarat organizaţia.

Şapte angajaţi umanitari ucişi într-o lovitură israeliană în Gaza

Forţele armate israeliene au declarat că "realizează o analiză amănunțită la cele mai înalte niveluri pentru a înțelege circumstanțele acestui tragic incident."

Pe acelaşi subiect

Filmările arată trupurile însângerate ale mai multor victime care au veste World Central Kitchen în urma atacului aerian asupra centrul orașului Deir Al-Balah.

"Guvernul israelian trebuie să oprească aceste crime fără discriminare.Trebuie să înceteze să restricționeze ajutorul umanitar, să ucidă civili și angajaţii umanitari și trebuie să nu mai folosească alimentele ca armă", a scris fondatorul World Central Kitchen, José Andrés,  pe X. "Aceștia sunt oameni... îngeri... am slujit alături în Ucraina, Gaza, Turcia, Maroc, Bahamas, Indonezia. Nu sunt oameni fără chip... nu sunt oameni fără nume".

Printre victime se află cetăţeni "din Australia, Polonia, Regatul Unit, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană, şi o persoană palestiniană", a precizat WCK.

Organizaţia a mai anunţat că a decis să îşi "suspende operaţiunile în regiune". De la declanşarea războiului în octombrie, World Central Kitchen a participat la operaţiuni de asistenţă, mai ales oferindu-le mese locuitorilor înfometaţi ai Gazei.

WCK este una din cele două organizaţii neguvernamentale care participă activ la aducerea de ajutoare în Gaza cu vaporul din Cipru, şi a luat parte de asemenea la construirea unui ponton temporar.

Organizaţia a afirmat că, în momentul loviturii, echipa sa se deplasa într-un convoi compus din "două maşini blindate cu logoul WCK şi un vehicul uşor".

"În pofida coordonării mişcărilor cu IDF, convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul din Deir al-Balah, unde echipa descărcase peste 100 tone de ajutor alimentar umanitar adus în Gaza pe cale maritimă", a precizat organizaţia în comunicat. 

Barak Ravid, expert în Orientul Mijlociu, a declarat pentru CNN că sursele sale din Israel au descris scene de "confuzie" și "jenă" după moartea angajaţilor World Central Kitchen.

Este "un ONG cu care IDF a lucrat îndeaproape, pentru că o parte din ceea ce a făcut World Central Kitchen a fost să aducă mâncare în Gaza pe mare", a spus Ravid.

"Colaborând cu WCK IDF a vrut să arate că abordează lipsa de alimente din Gaza", a adăugat el. "Și acum, câteva zile mai târziu, IDF ar fi lovit... angajaţii umanitari din această organizație". 

World Central Kitchen este implicată în trimiterea de ajutoare cu vaporul din Cipru spre Gaza şi în construirea unui ponton temporar în teritoriul palestinian asediat. O primă navă a descărcat acolo ajutoare la mijlocul lunii martie sub supravegherea armatei israeliene.

De când a început războiul din Gaza, cel puțin 165 de angajaţi UNRWA au fost uciși, a declarat ONU luna trecută.

Casa Albă a declarat că are "inima frântă" , dar  continuă să livreze arme

"Avem inima frântă şi suntem profund tulburaţi de lovitură", a declarat pe platforma socială X purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională, Adrienne Watson.

"Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejaţi, pentru că aduc un ajutor de care (palestinienii) au nevoie cu disperare, şi îndemnăm Israelul să ancheteze cu promptitudine cu privire la ceea ce s-a întâmplat", a adăugat ea.

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a confirmat că o compatrioată, Zomi Frankcom, se numără printre victime. "Este total inacceptabil. Australia cere ca toţi responsabilii de moartea lucrătorilor umanitari să dea socoteală", a declarat Albanese. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Şapte angajaţi umanitari ucişi într-un atac israelian în Gaza în timp ce livrau mâncare civililor. Israelul, acuzat de "crime fără discriminare"