Video Şapte oligarhi morţi în ultimele luni. Legătura pe care o aveau patru dintre ei
Morţi violente şi sinucideri controverste. Este destinul tot mai multor directori ai companiei ruse Gazprom. Cel mai recent exemplu e Andrei Krukovski, directorul staţiunii de schi deţinute de gigantul energetic rus. Deşi era un alpinist experimentat, a murit după ce a căzut de pe o stâncă în timpul unei drumeţii de 1 mai. În total, şapte oligarhi ruşi au murit de la începutul anului şi patru dintre ei aveau legături cu Gazprom.
Andrei Krukovski se afla într-o drumeţie către o cetate în apropiere de Soci, staţiunea preferată a lui Vladimir Putin, când s-a prăbuşit de pe o stâncă. Medicii nu l-au mai putut salva. Avea doar 37 de ani şi din 2019 era directorul general al resortului Krasnaia Poliana, staţiunea de schi a gigantului Gazprom. Krukovski era un alpinist experimentat, urcase chiar şi pe Everest. Culmea, traseul care i-a adus sfârşitul nu era considerat periculos pentru cineva cu experienţa lui.
Şapte oligarhi ruşi, morţi în condiţii suspecte
Vivienne Walt, corespondentă Time Magazine Paris: Este suspect. În acest moment, nu există dovezi ale unor acte criminale, dar este o metodă clasică, dacă vreţi, a regimului Putin. El fost de mai multe ori suspectat de asasinarea inamicilor săi.
Este doar ultimul dintr-o serie de morţi ciudate la vârful gigantului rus Gazprom, în numai 4 luni. Primul dintre ei, Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest. Găsit mort pe 30 ianuarie în cabana sa de lângă Sankt Petersburg. Oficial s-a spus că e sinucidere. La fel ca în cazul lui Alexander Tiulakov, director în cadrul Gazprom, găsit mort la o lună distanţă în acelaşi sat în care a murit şi Leonid Shulman, cu care era coleg.
- Directorul stațiunii Gazprom a murit, după ce a căzut de pe o stâncă. Cel puțin cinci oligarhi ruși s-ar fi...
- Trei oligarhi ruşi au fost găsiţi morţi în ultimele săptămâni. Ipotezele luate în calcul
- Megaiahturile oligarhilor ruși au dotări care depășesc orice imaginație. Unul dintre ele, sechestrat, e mai...
Nico Hines, jurnalist The Daily Beast: Dacă luăm în calcul că aceşti oameni au fost eliminaţi, asta sugerează că Putin este îngrijorat, că încearcă să recâştige oamenii influenţi din Moscova. Pentru că sunt zvonuri că ar exista oameni care ar încerca să îl oprescă pe Putin.
În urmă cu două săptămâni, era găsit mort în apartamentul lui de 2,3 milioane de dolari din centrul Moscovei Vladislav Avaiev, fostul vicepreşedintele al Gazprombank. Şi-ar fi ucis soţia şi fiica înainte de a se sinucide.
Nico Hines, jurnalist The Daily Beast: Ştiţi, acestea sunt riscurile pe care ţi le asumi dacă decizi să fii oligarh în Rusia.
A doua zi şi la 3.000 de kilometri distanţă de Moscova oligarhul Serghei Protosenia a fost găsit spânzurat cu halatul de baie în curtea vilei de pe Costa Brava, Spania. Şi el şi-ar fi ucis soţia şi copilul înainte de a se omorî. Era implicat tot în afaceri din domeniul energiei. Din 2015 era vicepreşedintele companiei de distribuţie a gazelor Novatek şi avea o avere estimată la 400 de milioane de dolari.
Din totalul de şapte oligarhi ruşi morţi în condiţii suspecte de la începutul anului, patru aveau legături cu gigantul rus Gazprom.
Nico Hines, jurnalist The Daily Beast: Nu cred în coincidenţe. Aşa că, în opinia mea, cele mai multe sunt asasinate comandate de oameni din FSB (fostul KGB, n.r.), nu ştiu dacă au fost direct comandate de Kremlin.
Controlată în totalitate de statul rus, Gazprom este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. De când a început războiul, contractele semnate de Gazprom cu statele europene au fost folosite ca metodă de şantaj de către Kremlin. De aici şi atenţia deosebită cu care regimul lui Putin îndepărtează sau menţine oamenii din conducerea companiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰