Antena Meniu Search
x

Video Cum au petrecut românii din diaspora primul Crăciun în izolare

Într-un an în care nimic nu mai e ca înainte, majoritatea europenilor au petrecut Crăciunul în izolare. În multe ţări, oamenii au voie să iasă din case doar pentru urgenţe şi cumpărături de strictă necesitate.

Vezi și
  • Cea mai severă carantină de pe continent este în Italia
  • Crăciunul este cu restricţii şi pentru românii care tăriesc în Olanda şi Germania

Străzi pustii, slujbe cu biserici aproape goale şi oameni izolaţi la domiciliu. În anul pandemiei, Crăciunul nu poate fi aşa cum ştiam.  

Cucerit de mii de pelerini altădata, Vaticanul a fost acum pustiu. La slujba oficiată de Papa Francisc au avut voie să participe un număr limitat de persoane, iar piaţa Sfântul Petru a rămas goală în timpul rugăciunii Urbi et Orbi. 

Cea mai severă carantină de pe continent este în Italia, care este zonă roşie de Sărbători. 

Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator: Italia nu a mai trait un astfel de Craciun. Doar decoratiunile induc ideea de sarbatoare. Strazile sunt goale si nici in case, familiile nu s-au mai reunit ca in alti ani.  La masa de Crăciun pot participa maximum doi invitați, în afara copiilor cu vârsta sub 14 ani.

Italia este casă şi pentru un milion de români. Sărbătoarea Crăciunului era pentru ei prilej de a petrece alturi de rude şi prieteni sau de a veni în ţară. Acum, doar mâncărurile tradiţionale sunt cele care le alină dorul de acasă.  

Crăciunul este cu restricţii şi pentru românii care tăriesc în Olanda şi Germania

Oana Krichbaum, româncă stabilită în Germania: Anul acesta avem în Germania din păcate un Crăciun de sacrificiu. Nu ne putem întâlni decât cu patru membri ai familiei, nu putem merge la biserică şi lucrul care pe mine personal mă doare cel mai tare, nu pot veni în România. 

Alin Hlavaşca, român stabilit în Olanda: Am încercat să facem totul cât mai tradiţional, preparate româneşti tradiţionale. Să ne simţim ca acasă. Ne este dor de casă, de familie. Sperăm ca la anul va fi un an mai bun. 

Crăciun petrecut în cabina tirului, în Marea Britanie

În Marea Britanie, unde restricţiile sunt severe, oamenii au ieşit fiecare în faţa casei, pentru a alunga singurătatea.

Câteva mii de oameni şi-au petrecut Crăciunul în maşini şi cabina tirului, departe de cei dragi, fără apă şi mâncare.  Sunt cei  blocaţi de câteva zile în portul Dover, după ce Franţa a decis să închidă graniţa şi să îi primească în ţară doar pe cei cu un test negativ la coronavirus. Cozile de tiruri se întind pe câţiva kilometri. Un telespectator Observator le-a pregătit mâncare şi le si a dus-o romanilor blocati la Dover.  

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, francezii au avut parte de un spectacol aparte. Pentru prima dată de la incendiul care aproape a distrus-o, în Catedrala Notre Dame din Paris a fost susţinut un concert special de Crăciun. Monumentul se află în plin proces de restaurare, aşa că membrii corului au purtat costume şi căşti de protecţie.  

Deşi numărul cazurilor este în creştere, în Rusia, oficialii nu au impus restricţii speciale de sărbători. Au fost organizate spectacole de lumini şi târguri de Crăciun prin care oamenii s-au plimbat în voie. 

Cea mai mare relaxare este însă la Antipozi. Australia este lăudată pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus, aşa că  oamenii se pot bucura de mai multă libertate. Cele mai mari petreceri de Crăciun s-au ţinut pe plajă. 

La Sydney, au voie săse  reunească cel mult zece persoane în interior. Afară, în schimb, sunt premise grupuri de până la 100 de persoane. Nici aşa nu a fost de ajuns pentru localnicii dornici de distracţie. A fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a sparge o petrecere la care se strânsăseră peste 300 de oameni.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cum au petrecut românii din diaspora primul Crăciun în izolare