Antena Meniu Search
x

Scandalul munițiilor cu uraniu sărăcit pentru Ucraina. NATO respinge criticile Moscovei: "Periculos este războiul, care face mii de morţi"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins nemulţumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP. "Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi", a precizat Stoltenberg. Moscova a avertizat că o astfel de alegere va constitui "o agravare serioasă" a conflictului şi a ameninţat că va "riposta".

de Redactia Observator

la 23.03.2023, 23:47

Scandalul munițiilor cu uraniu sărăcit. NATO respinge criticile Moscovei: "Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi"
Scandalul munițiilor cu uraniu sărăcit. NATO respinge criticile Moscovei: "Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi" - Profimedia Images

Întrebat cu privire la planurile britanice şi nemulţumirile Rusiei, țările membre ale NATO "respectă regulile internaţionale şi dreptul internaţional în tot ceea ce fac pentru a susţine Ucraina", a declarat Stoltenberg pentru AFP, relatează Agerpres.

"Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi", a continuat el în cadrul lansării operaţionale a unei noi flote de aeronave-cisternă ale NATO-UE la o bază aeriană olandeză. "Lucrul cel mai important care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceteze războiul", a adăugat Stoltenberg.

Obuzele, eficiente împotriva tancurilor şi a altor vehicule blindate

Adjuncta ministrului britanic al apărării, Annabel Goldie, a confirmat luni că Regatul Unit va furniza Ucrainei obuze ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi a altor vehicule blindate.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat că utilizarea lor va constitui "un pas în direcţia unei agravări suplimentare, o agravare serioasă" a conflictului. Aceasta "va reduce drastic, chiar va distruge" capacitatea Ucrainei de a "produce hrană necontaminată", a adăugat Lavrov. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional de la Casa Albă, a calificat drept "înşelătoare" argumentele ruse.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Bahmut, oraş din estul Ucrainei unde au loc de luni de zile lupte sângeroase, rămâne "dificilă", în timp ce Kievul a anunţat joi că vrea să treacă la contraofensivă. "Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile. Ceea ce vedem la Bahmut sunt lupte violente şi o situaţie dificilă", a spus Stoltenberg. Însă el a asigurat că echipamentele şi formarea furnizată de NATO ucrainenilor "le va permite să înregistreze progrese şi (să obţină) noi cuceriri".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Scandalul munițiilor cu uraniu sărăcit pentru Ucraina. NATO respinge criticile Moscovei: "Periculos este războiul, care face mii de morţi"