Secetă în Turcia. Istanbul ar putea rămâne fără apă în 45 de zile
Marile oraşe din Turcia riscă să rămână fără apă în următoarele luni, fiind semnale de alarmă că Istanbul are mai puţin de 45 de zile până rămâne fără apă.
![Secetă în Turcia. Istanbul ar putea rămâne fără apă în 45 de zile Vedere aeriană din dronă cu Barajul Camlidere, unde nivelul apei este scăzut din cauza secetei și a consumului ridicat de apă, din Turcia](https://img.observatornews.ro/0/2021/1/14/407327/16106459994b84487e.webp?w=430&f=2&v=2)
- Lipsa ploilor a cauzat cea mai severă secetă din Turcia, din ultimul deceniu
Lipsa ploilor a dus la cea mai severă secetă din ultimul deceniu şi a lăsat oraşul cu peste 17 milioane de oameni în pericol să rămână fără apă, conform inginerilor turci. Primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a declarat la începutul lunii că şi capitala mai are doar 110 zile de apă în rezervoare şi baraje.
Izmir şi Bursa, două dintre cele mai mari oraşe din Turcia, se confruntă şi ele cu problemele, cu lacuri de acumulare aflate a 36%, respectiv 24% capacitate, iar fermierii din zonele producătoare de făină precum câmpia Konya şi provincia Edirne, la graniţa cu Grecia şi Bulgaria, avertizează cu privire la recoltă, informează The Guardian.
Liderii religioşi s-au rugat pentru ploaie
Lipsa acută de precipitaţii a determinat oficialii să intruiască imamii şi congregaţiile lor să se roage pentru ploaie, luna trecută.
- Galatasaray - Dinamo Kiev, scor 3-3. Surpriză la Istanbul, oaspeţii au revenit de la 1-3
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
Turcia este o ţară care se confruntă des cu lipsa apei, având doar 1.346 metri cubi de apă pe cap de locuitor, şi s-a confruntat cu mai multe secete din 1980, ca urmare a creşterii populaţiei, industrializării şi schimbărilor climatice.
„În loc să se focuseze pe măsuri care să țină cererea apei sub control, Turcia insistă să își extindă rezerva de apă prin construirea de noi baraje de acumulare. Turcia a construit sute de lacuri de acumulare în ultimele două decenii. Semnele de avertizare sunt acolo de zeci de ani, dar nu s-a făcut nimic în practică”, a declarat dr. Akgun Ilhan, expertă în managementul apei la Centrul de Politici din Istanbul.
Circuitul vicios al apei
Dacă nu va ploua în perioada următoare, Turcia ar putea impune raționalizarea apei, însă există temeri că nici eventualele ploi susținute pe timpul restului iernii nu vor salva culturile.
Seceta creează un ciclu vicios, spune Ilhan: producția scăzută în agricultură și prețurile mărite la raft ar putea duce la o creștere a sărăciei și migrații din yona rurală în zona urbană, punând și mai mare presiune pe infrastructura de apă a orașelor.
„Turcia are pârghiile economice și tehnologice să repare ciclul apei. Lipsește voința politică de a face acești pași”, a conchis Ilhan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰