Secret vechi de 20 de ani, dezvăluit de un general israelian. "Astăzi pot vorbi despre acest lucru deschis"
Israelul a recunoscut miercuri ceea ce a fost în ultimele două decenii un secret oficial cunoscut de mulţi, respectiv că a folosit drone nu numai pentru supraveghere ci şi pentru lovituri aeriene împotriva militanţilor palestinieni în Fâşia Gaza, dar şi în exterior, în ţări ca Iran sau Sudan, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Cenzorii israelieni au permis în luna iulie publicarea de informaţii despre dronele înarmate, iar şeful forţelor israeliene de artilerie - care conduc programul de drone împreună cu forţele aeriene - a vorbit în premieră la un forum al industriei de profil despre avioanele înarmate fără pilot.
"Astăzi pot vorbi despre acest lucru deschis", a declarat generalul de brigadă Neri Horowitz la conferinţa anuală UVID DroneTech, găzduită de revista "Israel Defense", referindu-se la faptul că anterior putea oferi doar indicii privind acest program.
El a spus că dronele înarmate nu numai că furnizează Israelului o putere de foc suplimentară, dar permit, printr-o singură platformă, detectarea rapidă şi atacuri asupra unor ţinte, precum militanţi din Fâşia Gaza care se pregătesc să lanseze o rachetă, înainte ca aceştia să treacă la acţiune.
El a dezvăluit că atunci când insurgenţi jihadişti din Egipt au trecut graniţa în sudul Israelului la bordul unui vehicul blindat în mai 2012, ei au fost distruşi de un tir al unei drone. Prezentând imagini cu trupele ucrainene care folosesc drone pentru a ghida tirurile de artilerie asupra trupelor ruseşti invadatoare, generalul de brigadă a spus că Israelul dispune de o aplicaţie similară.
- Alegeri în Israel: Benjamin Netanyahu ar putea reveni la putere. Sondajele exit-poll dau partidul său câştigător
- Ruşii au dus un avion plin cu bani în Iran. Ce se mai afla la bordul aeronavei militare
- Zelenski îi acuză pe iranieni că mint în privinţa dronelor trimise Rusiei: "Teheranul tace în legătură cu asta"
Producătorii din Israel nu pot promova dronele
Israelul îşi extinde forţa care deserveşte dronele, al cărei personal este format în proporţie de 30% din femei, a spus Horowitz. La aceeaşi conferinţă, generalul de brigadă Omri Dor, comandantul bazei aeriene de la Palmachin, a spus că dronele reprezintă acum 80% din orele de zbor în misiuni militare ale Israelului.
Cu toate acestea, producătorii de drone din Israel nu au permisiunea să facă reclamă acestui produs şi niciun astfel de aparat nu era prezentat la conferinţă.
"Există preocupări privind securitatea informaţiei", a explicat un reprezentant de vânzări a uneia dintre aceste companii, Elbit.
Într-un discurs separat, ministrul economiei, Orna Barbivai, a spus că exporturile de drone sunt populare peste hotare, inclusiv în statele arabe care şi-au ameliorat relaţiile cu Israelul din 2020. Ea nu a specificat dacă astfel de exporturi includ drone înarmate
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰