Seismolog japonez: Cutremurul din Turcia, ''cel mai grav'' seism de mică adâncime din acest secol
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind "cel mai grav" cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea, a declarat seismologul japonez Shinji Toda pentru agenţia turcă Anadolu, potrivit Agerpres.
![cutremur Turcia cutremur în Turcia, provincia Kahramanmaras](https://img.observatornews.ro/0/2023/2/8/510568/cutremur-turcia-567c38e1.webp?w=430&f=2&v=2)
Shinji Toda a afirmat că în Turcia a avut loc cel mai grav cutremur de mică adâncime din acest secol, soldat cu moartea a peste 8.500 de persoane şi rănirea altor 50.000, potrivit ultimelor cifre oficiale oferite de autorităţile turce.
"Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat oraşe şi sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8", a mai spus el pentru Anadolu.
"Mi-e teamă să spun că seismul din Turcia este cel mai grav", a spus Toda, profesor la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Ştiinţa Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure.
Mii de morți și zeci de mii de răniț în Turcia, în urma celor două cutremure
- Corespondenţă Observator din Turcia. Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi: Dacă pompierii nu salvează...
- Cutremure în Turcia și Siria: Peste 12.000 de morţi și 50.000 de răniți. Turcii rămân fără saci de cadavre,...
- Cele 10 cutremure din secolul al XXI-lea cu cele mai multe victime. Seismul soldat cu un sfert de milion de morţi
- Patronul şi arhitectul hotelului care s-a prăbuşit în timpul cutremurelor din Turcia, condamnaţi la 18 ani de...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
Cel puţin 8.574 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 49.133 au fost rănite în Turcia, după cele două cutremure produse luni, care au fost resimţite şi în ţările din apropiere, între care Siria şi Liban. În total, 6.444 de clădiri s-au prăbuşit din cauza cutremurelor cu magnitudinea 7,7 şi 7,6 care s-au produs la mai puţin de 10 ore distanţă.
Potrivit acestuia, cantitatea de energie degajată de cutremurul din Turcia a fost de 16 ori mai mare decât cea de la cutremurul cu magnitudinea 7,3 produs în ianuarie 1995 în oraşul Kobe, provincia Hyogo din Japonia, şi seria de cutremure, cel principal cu magnitudinea 7, produse în provincia Kumamoto de pe insula niponă Kyushu, în 2016.
Mii de oameni au murit în cutremurul din Kobe. Toda a menţionat un cutremur similar din sudul Noii Zeelande în 2016, însă acesta s-a produs în largul coastei şi a avut un impact minor asupra populaţiei.
Cutremure în Turcia și Siria. Lungimea faliei, de până la 200 de kilometri
Totodată, seismologul a remarcat că lungimea zonei de falie în care s-a produs cutremurul este mare.
"Cred ca lungimea faliei este de aproximativ 150 până la 200 de kilometri", a estimat el. "Aceasta înseamnă că zona afectată de catastrofă va fi extinsă", a mai spus Toda. "Dezastrul poate fi determinat de expunerea populaţiei şi de vulnerabilitate, precum şi de dimensiunea cutremurului", a mai spus Toda.
Seismele, cu epicentrul în Kahramanmaras, au lovit 10 provincii turce şi au afectat peste 13 milioane de persoane. În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile după cutremurele devastatoare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰