Antena Meniu Search
x

Separatiştii proruşi din Lugansk solicită aderarea la Rusia. Vor organiza "curând" un referendum

Teritoriul separatist ucrainean Lugansk, a cărui "independenţă" a fost recunoscută de Vladimir Putin, ar putea să orgnizeze în curând un referendum prin care să adere la Rusia, anunţă duminică liderul Leonid Pasecinik, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 27.03.2022, 13:54

Separatiştii proruşi din Lugansk solicită aderarea la Rusia
Separatiştii proruşi din Lugansk solicită aderarea la Rusia - Shutterstock

”Cred că, într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate la Lugansk), în cursul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă”, declară Leonid Pasecinik, citat de agenţiile ruse de presă. ”Sunt sigur că aşa se va întâmpla”, a subliniat el, fără să ofere detalii sau o posibilă dată.

Rolul Doneţk şi Lugansk în războiul Rusia - Ucraina

”Republicile” separatiste ucrainene pro-ruse Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa, se află în bazinul minier rusofon Donbas, în estul Ucranei. Ele nu se mai află sub controlul Ucrainei din 2014. Războiul în care separatiştii ucraineni pro-ruşi luptă din 2014 împotriva forţelor guvernamentale ucrainene s-a soldat cu peste 14.000 de morţi, relatează news.ro. Ele şi-au proclamat ”independenţa” în urma unor referendumuri, însă aceasta nu este recunoscută de către comunitatea internaţională.

Preşedintele rus Vladimir Purtin a recunoscut în data de 21 februarie independenţa celor două regiuni separatiste ucrainene şi le-a răspuns unei solicitări de a implementa ”o cooperare în domeniul apărării”. Acesta a fost pretextul invaziei Ucrainei de către trupe ruse, la 24 februarie, cu scopul, justifica Kremlinul, apărării teritoriilor separatiste ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Separatiştii proruşi din Lugansk solicită aderarea la Rusia. Vor organiza "curând" un referendum