Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 32 LIVE TEXT. Rușii schimbă direcția de atac, în Kiev se reia școala online. Urmează trei zile de negocieri

Război Rusia - Ucraina, ziua 32. Armata lui Vladimir Putin bombardează oraşele paşnice ucrainene de mai bine de patru săptămâni. Ruşii au atacat cu rachete Liovul, au preluat controlul asupra oraşului Slavutici, unde locuieşte personalul Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, şi au atacat suburbiile din vestul și estul capitalei Kiev. Ministerul britanic al Apărării anunţă azi că militarii ruşi din Harkov şi Mariupol se redesfăşoară către Donbas. Volodimir Zelenski cere statelor membre NATO să trimită armamentul pe care-l aşteaptă de ”31 de zile”, de la începutul invaziei ruse.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 07:20

  • Vezi cum s-au desfășurat evenimetele în ZIUA 33 de război
  • Forțele ruse au preluat controlul orașului Slavutici, aflat la 160 de kilometri de capitala Kiev. Militarii lui Putin au ocupat spitalul și l-au răpit pe primar
  • Liovul a fost lovit de mai multe rachete, potrivit The Guardian. Se pare că una dintre ținte ar fi fost o rafinărie de petrol, în timp ce o rachetă a aterizat aproape de turnul de comunicații al orașului.  
  • Potrivit serviciilor secrete britanice, armata rusă pare să-şi fi schimbat strategia. Militarii ar urma să încercuiască forţele ucrainene care luptă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk
  • Preşedintele american s-a întâlnit cu omologul său polonez, oficiali ucraineni, dar și refugiați, la Varşovia. Joe Biden l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin
  • Kremlinul a evocat din nou ideea utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina. Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de securitate al țării, a spus că Moscova ar putea lovi împotriva unui inamic care folosește doar arme convenționale, în timp ce Șoigu, ministrul Apărării a susținut că "pregătirea" nucleară este o prioritate.
  • Invazia rusă a ucis până acum 136 de copii, în timp ce alţi 199 au fost răniţi, a anunţat Parchetul General al Ucrainei.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 ZIUA 13ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16ZIUA 17ZIUA 18ZIUA 19ZIUA 20ZIUA 21ZIUA 22 ZIUA 23ZIUA 24ZIUA 25ZIUA 26 ZIUA 27ZIUA 28ZIUA 29ZIUA 30, ZIUA 31

UPDATE 21:30. Școlile din Kiev se vor redeschide în format online începând de luni

"Pe 28 martie, procesul educațional va fi reluat în capitală în format online", a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko, într-o declarație pe Telegram.

Programa școlară va fi adaptată condițiilor actuale. "Acesta va fi mai adaptat la condițiile actuale. Și folosind diferite platforme educaționale pentru elevi", a explicat primarul orașului Kiev.

Pe acelaşi subiect

Klitschko a transmis un mesaj rușilor și a explicat de ce s-a luat decizia reluării cursurilor școlare. "O sarcină importantă astăzi este ca orașul să trăiască și să lucreze chiar și sub o lege marțială atât de strictă. Ei [rușii] încearcă să ne intimideze. Asta nu va funcționa! Noi nu vom renunța!", a precizat Vitali Klitschko.

UPDATE 19:50: Noi negocieri Rusia-Ucraina vor avea loc în Turcia, între 28 şi 30 martie

Delegaţiile rusă şi ucraineană care negociază un posibil acord de pace după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei se vor întâlni luni în Turcia pentru o nouă rundă de tratative preconizată să dureze trei zile, a anunţat duminică negociatorul ucrainean David Arakhamia, transmite AFP.

''La discuţiile de astăzi prin videoconferinţă s-a decis desfăşurarea următoarei runde (de negocieri) cu prezenţă, în Turcia, între 28 şi 30 martie'', a precizat pe Facebook negociatorul ucrainean.

Turcia, care încearcă să medieze în războiul ruso-ucrainean, a găzduit pe 10 martie şi o reuniune între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, încheiată fără rezultate concrete, transmite AGERPRES.

UPDATE 18:20. Preşedintele Germaniei, avertisment cu privire la efectele economice ale războiului

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a reiterat duminică deplina solidaritate a ţării sale faţă de Ucraina, dar în acelaşi timp şi-a avertizat conaţionalii că "vremurile grele" şi consecinţele economice ale invaziei ruse în Ucraina "sunt abia la început", consemnează agenţia EFE.

"Vin vremuri grele. Şi trebuie să fim dispuşi să le înfruntăm dacă nu dorim ca solidaritatea să rămână doar vorbe", a spus Steinmeier într-un discurs premergător unui concert de sprijin pentru Ucraina desfăşurat la palatul prezidenţial Bellevue. "Şi purul adevăr este că ce este mai greu încă nu a venit", a adăugat preşedintele german.

UPDATE 17:30. Kievul respinge orice referendum în teritorii ocupate de Rusia

Organizarea unui referendum în teritorii ocupate de către Rusia ”este nul şi neavenit; nu vor avea nicio bază legală”, denunţă Gvernul ucrainean după ce liderul separatsit prorus din Lugansk a anunţat un eventual referendum de ”aderare” la Rusia, relatează Reuters.

”Toate referendumurile în teritorii ocupate temporar sunt nule şi neavenite şi nu vor avea nicio validitate legală”, a declarat Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe. ”Din contră, Rusia se expune unor sancţiuni şi mai dure ale comunităţii internaţionale, care-i vor accentua izolarea la nivel mondial”, a avertizat el.

UPDATE 17:00. Rusia ar încerca să împartă Ucraina după model coreean

Rusia încearcă să împartă Ucraina în două, pentru a crea în partea de est o zonă extinsă controlată de Moscova, după ce aceasta a eşuat în încercarea de a cuceri întreaga ţară, a susţinut duminică şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GURMO), Kirilo Budanov, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE 16:40. Papa Francisc cere încetarea războiului Rusia - Ucraina

Papa Francisc a declarat că amenințarea unui conflict global generat de invazia Rusiei în Ucraina ar trebui să îi convingă pe toți că a venit timpul ca omenirea să abolească războiul înainte ca acesta să "abolească" omenirea. "A trecut mai mult de o lună de la invazia Ucrainei, de la începutul acestui război crud și fără sens, care, ca orice război, este o înfrângere pentru toată lumea, pentru noi toți. Trebuie să renegăm războiul, un loc al morții unde tații și mamele își îngroapă copiii, unde bărbații își ucid frații fără să-i vadă, unde cei puternici decid și cei săraci mor", a spus Papa, potrivit Sky News.

UPDATE 16:20. Premierul Naftali Bennett: "Israelul rămâne ferm alături de poporul ucrainean"

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că Israelul rămâne ferm alături de Ucraina, anunță CNN. Acesta a spus că Israel a înființat un spital de campanie în Ucraina pentru a îngriji răniții și face tot ce se poate pentru a ajuta la încheierea acestui război.

„În ceea ce privește războiul din Ucraina, Israelul rămâne ferm alături de poporul ucrainean și va continua efortul nostru de a ajuta la reducerea suferinței și la încetarea vărsării de sânge. Am trimis deja echipele noastre medicale de top pentru a înființa cel mai avansat spital de campanie din interiorul Ucrainei, în partea de vest. Mi s-a raportat că au îngrijit și tratat deja peste 500 de pacienți. În acest moment, chiar în acest moment, medicii și asistentele își riscă viețile pentru a salva viețile celor care au nevoie. Sunt mândru de ceea ce face Israelul. Și, bineînțeles, facem tot ce putem atunci când ni se cere să contribuim la eforturile de a pune capăt acestui război. Facem acest lucru menținând o strânsă coordonare cu Statele Unite și cu partenerii noștri europeni", a declarat Naftali Bennett.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Ierusalim, relatează Mediafax.

UPDATE 16:00. Antony Blinken: SUA nu vor să schimbe regimul în Rusia

Washingtonul nu caută să schimbe regimul de la Moscova, dă asigurări Secretarul de Stat american Antony Blinken, care consideră că această problemă este ”de resortul ruşilor”, încercând astfel să clarifice declaraţiile controversate făcute sâmbătă, în Polonia, de Joe Biden. Printre altele, preşedintele american l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin.

Biden voia să sublinieze că ”Putin nu poate fi autorizat să lanseze un război sau o agresiune împotriva Ucrainei sau oricui altcuiva”, a declarat Antony Blinken. ”Aşa cum ne-aţi auzit repetând, nu avem vreo stratege de schmbare a regimului în Rusia sau oriunde altundeva”, a subliniat el în cursul vizitei la Ierusalim. Şeful diplomaţiei americane a subliniat că, ”la fel ca în orice alt caz”, o schimbare de regim este ”de resortul ruşilor”.

UPDATE 15:15. Rusia restricţionează accesul la site-ul publicaţiei germane Bild

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a restricţionat accesul la site-ul publicaţiei germane Bild, la cererea Biroului Procurorului General al Federaţiei Ruse datată din 26 martie, a anunţat Roskomnadzor pe site-ul său, potrivit Reuters.

UPDATE 14:55. Turcia susţine că ''nu trebuie distruse toate punţile'' de comunicare cu Rusia

Turcia şi alte ţări trebuie să continue să discute cu Rusia pentru a ajuta la a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce, informează Reuters. "Dacă toţi ar tăia punţile (n.r. de comunicare) cu Rusia, atunci cine va mai discuta cu ei (n.r.cu ruşii)?", a subliniat Ibrahim Kalin de la Forumul internaţional de la Doha. "Ucrainenii trebuie susţinuţi prin toate mijloacele posibile, ca ei să se poată apăra ... însă şi ruşii trebuie auziţi, într-un fel sau altul", a adăugat Kalin.

UPDATE 14:40. Reacţia lui Macron, după ce Biden l-a numit "măcelar" pe Putin

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron anunţă duminică faptul că nu ”nu va folosi” aceleaşi epitete ca omologul său american, Joe Biden. Preşedintele SUA l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin, în timpul vizitei în Polonia. Candidatul la preşedinţia franceză anunţă că urmează să discute cu omologul său rus ”mâine sau pomâine”, în vederea organizării unei operaţiuni de evacuare a oraşului Mariupol.

UPDATE 14:15. Zelenski: ”Ce face NATO? Este condusă de Rusia? Ce aşteaptă?”

Volodimir Zelenski cere statelor membre NATO să trimită Ucrainei armamentul pe care-l aşteaptă de ”31 de zile”, de la începutul războiului rus. Preşedintele ucrainean critică dur Organizaţia Atlanticului de Nord, întrebându-se dacă nu cumva este condusă de Rusia, relatează AFP.

”Avem nevoie de armament suplimentar. Noi trebuie să protejăm nu doar Ucraina, ci şi alte ţări din Europa de Est, ameninţate de o invazie rusă. Am spus clar acest lucru, în discuţiile noastre cu omologii noştri americani în Polonia”, a dat el asigurări într-o înregistrare video publicată sâmbătă seara. ”Ce face NATO? Este condusă de Rusia? Ce aşteaptă?”, a criticat Zelenski.

”Care este preţul acestei securităţi? Este foarte specific. Sunt avioane pentru Ucraina. Sunt tancuri pentru statul nostru. este apărare antirachetă. Este armament antinavă. Este ceea ce au partenerii noştri. Este ceea ce este acoperit de praf în hangarele lor de stocare”, a mai declarat Zelenski. Şeful statului ucrainean le-a cerut din nou occidentalilor 1% din avioanele şi tancurile NATO. ”Nu cerem mai mult. Dar au trecut 31 de zile de când aşteptăm!”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean a cerut deja statelor membre NATO să furnizeze Ucrainei ”un ajutor fără restricţie”, pentru ca ţara să poată face faţă armatei ruse, pe care Kievul o înfruntă în prezent ”în condiţii inegale”. El a formulat această cerere într-un mesaj video adresat şefiior de stat ai ţărilor membre NATO, reuniţi joi într-un summit extraordinar la Bruxelles.

UPDATE 13:50. Referendum pentru aderarea regiunii Lugansk la Rusia

Teritoriul separatist ucrainean Lugansk, a cărui "independenţă" a fost recunoscută de Vladimir Putin, ar putea să orgnizeze în curând un referendum prin care să adere la Rusia, anunţă duminică liderul Leonid Pasecinik, relatează AFP.

UPDATE 13:10. Marea Britanie: Ruşii din Harkov şi Mariupol se redesfăşoară către Donbas

Armata rusă pare să încerce să încercuiască forţele ucrainene care luptă în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova înaintea invaziei Ucrainei, afirmă Ministerul britanic al Apărării, relatează The Associated Press.

Ruşii înaintează către sud, din regiunea Harkov, şi către nord, de la Mariupol, anunţă duminică spionajul militar britanic. Câmpul de luptă din nordul Ucrainei rîmâne ”în mare parte static”, iar contra-atacuri ucrainene împiedică eforturi de reorganizare a forţelor ruse, afirmă oficialii citaţi de news.ro.

UPDATE 12:50. Instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, lovită de bombardamente

O instalaţie de cercetare nucleară din Harkov a fost bombardată de forţele ruse. O evaluare a pagubelor e imposibilă în acest moment, din cauza unor confruntări armate, anunţă autoritatea ucraineană nucleară, potrivit The Associated Press.

Instalaţia experemntală de sursă de neutroni de la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov a fost atacată sâmbătă, precizează Inspectoratul de Stat ucrainean de Reglementare Nucleară. Clădiri ale instalaţei din Harkov au fost avariate în bombardamente anterioare, au anunţat autorităţile ucrainene, însă nu au avut loc emisii de radiaţii.

UPDATE 12:00. Destinaţia Fondului de Redresare al UE ar putea fi schimbată

Destinaţia Fondului de Redresare al Uniunii Europene, înfiinţat pentru a ajuta blocul comunitar să se redreseze după pandemia de COVID-19, ar putea fi modificată în contextul războiului din Ucraina, a declarat ministrul german de Finanţe Christian Lindner, transmite Reuters.

”Având în vedere situaţia, sunt deschis să prioritizez fondurile disponibile”, a declarat ministrul german de Finanţe Christian Lindner, pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Politicianul aflat la conducerea partidului democraţilor liberi (FDP), care este pro-business, a adăugat că este nevoie de ”investiţii în infrastructură, energie şi competitivitate, dar nu mai mult consum de stat şi reforme amânate”.

UPDATE 11:30. Acord pentru evacuarea civililor, la Mariupol

Un acord în vederea deschiderii a două culoare umanitare de evacuare a unor civili - unul la Mariupol, a fost convenit între Rusia şi Ucraina, anunţă duminică vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit AFP. Civili rămaşi vor putea părăsi oraşul asediat de către ruşi cu propriile maşini.

UPDATE 11:10. Rusia a folosit rachete de croazieră pentru a lovi orașul Liov

Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi un depozit de combustibil, în apropiere de Liov și a rachete de croazieră pentru a bombarda o fabrică din oraș folosită pentru repararea sistemelor antiaeriene, stațiilor radar și lunetelor pentru tancuri, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. 

„Forțele armate ale Federației Ruse continuă acțiunile ofensive ca parte a operațiunii militare speciale”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konashenkov, într-un comunicat.

Rusia a folosit, de asemenea, rachete cu rază lungă de acțiune pe mare pentru a distruge un arsenal de rachete S-300 și a distrus o serie de drone. Moscova a început să distrugă depozitele ucrainene de combustibil și alimente, ceea ce înseamnă că guvernul va trebui să disperseze stocurile în viitorul apropiat, a spus duminică consilierul ministrului ucrainean de Interne Vadym Denysenko.

UPDATE 10:20. Aproape 9.000 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România

Prin punctele de frontieră au intrat sâmbătă în România 70.360 de persoane, dintre care 8.943 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 3 % faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.791 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 9,8 %, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.361 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12 %. De la declanşarea crizei din Ucraina până sâmbătă, la nivel naţional, au intrat în România 555.166 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 9:10. Republica separatistă Osetia de Sud trimite soldaţi pentru a sprijini armata rusă în Ucraina

Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunţat sâmbătă că a trimis soldaţi în Ucraina pentru "a ajuta la apărarea Rusiei", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Băieţii noştri îşi vor îndeplini cu mândrie datoria militară", a declarat pe Telegram liderul acestei republici autoproclamate, Anatoli Bibliov. El a afirmat că soldaţii "înţeleg perfect că ei se duc să apere Rusia, că ei se duc să apere de asemenea Osetia".

Bibliov nu a precizat numărul de soldaţi ce vor fi trimişi în Ucraina, însă a postat o înregistrare video în care puteau fi văzute mai multe autobuze şi camioane deja pe drum.

UPDATE 8:12. Ministrul britanic de Externe: Sancţiunile ar putea fi ridicate dacă Rusia se retrage din Ucraina

Ministrul britanic de externe Liz Truss a afirmat că sancţiunile impuse persoanelor şi companiilor ruseşti ar putea fi ridicate dacă Rusia se retrage din Ucraina şi se angajează să pună capăt agresiunii, relatează publicația The Telegraph.

"Ceea ce ştim este că Rusia a semnat mai multe acorduri pe care pur şi simplu nu le respectă. Aşa că trebuie să existe consecinţe dure. Desigur, sancţiunile sunt o măsură dură. Aceste sancţiuni ar trebui să dispară doar cu o încetare totală a focului şi o retragere, dar şi cu angajamente că nu vor mai exista alte agresiuni. Şi, de asemenea, există oportunitatea de a avea sancţiuni de revenire în cazul în care există o nouă agresiune în viitor. Aceasta este o măsură dură care cred că poate fi folosită", a declarat ministrul Liz Truss.

UPDATE 7:10. Mii de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina, în timpul invaziei ruse

Aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, afirmă un ministru al guvernului de la Kiev, potrivit BBC News. Pagubele totale pe întreg teritoriul țării vor fi evaluate după încheierea ostilităților, a spus ministrul pentru Dezvoltare Comunitară și Teritorială, Oleksiy Chernyshov, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.

Potrivit evaluărilor preliminare, pierderile suferite de Ucraina au ajuns la zeci de miliarde de dolari americani, suma crescând zilnic. Pentru susținerea reconstrucției, guvernul a simplificat procedurile pentru importurile de materiale de construcții. Cu toate acestea, adaugă ministrul, orice reconstrucție trebuie să fie precedată de curățarea zonelor de mine și moloz.

UPDATE 6:57. Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe din regiunea Zaporojie

Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe, Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie, relatează Kiev Independent. De asemenea, sursa citată menţionează că s-a preluat controlul şi în oraşul Trostianeţ, din regiunea de nord Sumî. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporizhia, au eliberat cu succes satele Poltava şi Malinikva, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi", a anunțat și administraţia pe canalul ei Telegram.

De asemenea, CNN raportează că a geolocalizat şi verificat mai multe videoclipuri care arată trupele ucrainene din nou controlând mai multe sate din Sumî, precum şi Vilhivka, o aşezare la aproximativ 32 de kilometri de graniţa cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

UPDATE 6:40. Al șaptea general rus, mort în Ucraina

Generalul rus Iakov Rezanţev a fost ucis într-un atac în apropierea oraşului Herson, din sud, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, relatează BBC News.

Rezanţev a fost comandantul celei de-a 49-a armate combinate a Rusiei. Un oficial occidental a spus că este al şaptelea general care moare în Ucraina, în timpul invaziei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 32 LIVE TEXT. Rușii schimbă direcția de atac, în Kiev se reia școala online. Urmează trei zile de negocieri