Antena Meniu Search
x

Și bogații protestează în stradă. Cine sunt ”milionarii patriotici” care cer ca cei avuți să fie taxați mai mult

Un grup de milionari a ieșit luni în stradă, protestând în fața caselor din New York și Washington deținute de Jeff Bezos, șeful de la Amazon și cel mai bogat om din lume.

de Redactia Observator

la 18.05.2021, 13:36

Protestul organizat de Milionarii Patriotici, o coaliție de indivizi bogați care promovează politici progresiste a fost organizat pentru a marca Ziua Impozitului, în care americanii depun declarațiile de taxe pe venit, relatează The Guardian. Grupul susține planul lui Joe Biden de a crește impozitele plătite de corporații și de americanii care câștigă mai mult de 400.000 de dolari pe an. Majorările fiscale sunt menite să aducă bani la buget pentru a susține propunerea de reformă în infrastructură a președintelui, un plan de 2000 de miliarde de dolari, și pentru o serie de măsuri sociale de 1800 de miliarde de dolari privitoare la reforme în educație și familie.

Milionarii Patriotici, ai cărui membri câștigă venituri mai mari de 1 milion de dolari pe an sau au active în valoare de peste 5 milioane de dolari, au făcut campanie în fața caselor lui Bezos cu pancarte pe care scria: „Lăsați prostiile. Taxați bogații!" sau ”Taxează-mă dacă poți!” pe poze cu Elon Musk și Jeff Bezos. „Am ajuns să avem câțiva oameni bogați și mulți oameni săraci și asta nu funcționează. Acesta nu este un mod de a conduce o societate durabilă”, a declarat pentru The Guardian Morris Pearl, președintele consiliului Milionarilor Patriotici.

Amazon, acuzații de evaziune fiscală

Jeff Bezos a declarat că susține creșterea impozitului pe profit, dar Amazon a făcut mult timp în centrul unor proteste cu privire la evaziunea fiscală. Conform calculelor efectuate de Institutul pentru impozitare și politici economice, în 2020 Amazon a plătit doar un impozit federal de 9,4% din profit, mai puțin de jumătate din cel legal de 21%. Administrația Biden propune creșterea impozitului pe profit de la 21% la 28%, inversând parțial reducerile impuse de Donald Trump. Până ca Trump și republicanii din Congres să adopte reduceri de impozit în 2017, cel mai mare impozit pe profit în SUA a fost de 35%. În Marea Britanie, impozitul pe profit este de 19%. În Irlanda, acesta este de 12,5%, unul dintre cele mai scăzute dintre națiunile UE, ceea ce a făcut ca numeroase corporații să își mute aici operațiunile din străinătate.

Planul de infrastructură propus de Biden ar finanța facilități gratuite pentru îngrijirea copiilor și învățământul preșcolar, precum și programe de reconstrucție a sistemelor de transport  și a locuințelor din sectorul public. "Este mult mai logic să solicităm oamenilor care au beneficiat clar cel mai mult de pe urma sistemului nostru să reinvestească un procent mai mare din bogăția lor înapoi în acel sistem", a declarat Erica Payne, președintele Milionarilor Patriotici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Și bogații protestează în stradă. Cine sunt ”milionarii patriotici” care cer ca cei avuți să fie taxați mai mult