Singurătatea, pericolul cu care se confruntă tot mai mulţi oameni
Cu toţii simţim nevoia de companie. Însă tot mai mulţi oameni se confruntă cu fenomenul izolării sociale. Bătrânii şi tinerii sunt foarte afectaţi.
Cu toţii simţim nevoia de companie. Însă tot mai mulţi oameni se confruntă cu fenomenul izolării sociale. Bătrânii şi tinerii care se mută, pentru prima dată, din oraşul natal sunt ţinte sigure ale singurătăţii, boală ce poate duce, în cazuri extreme, chiar şi la deces. În Marea Britanie, guvernul a numit primul ministru din lume pentru Singurătate, care să combată fenomenul. Bazele luptei împotriva izolării le-a pus senatoarea Jo Cox, ucisă în 2016 de un extremist de dreapta.
Ministrul Singurătăţii din Marea Britanie are sarcina de a adopta măsuri rapide pentru combaterea izolării sociale. Iar britanicii sunt printre cei mai afectaţi de singurătate din lume. Datele guvernamentale arată că unul din zece suferă de izolare. Cei mai mulţi oameni de peste 75 de ani trăiesc singuri şi peste 200.000 de persoane în vârstă nu au parte nici măcar de o conversaţie cu rudele sau prietenii într-o lună întreagă.
Portofoliul nou creat de autorităţile de la Londra a fost preluat de actualul ministru al Sporturilor.
Ministrul atrage atenţia asupra problemelor de sănătate pe care le poate genera singurătatea, de la hipertensiune arterială până la demenţă şi chiar moarte. Unii experţi spun că este mai nocivă chiar şi decât fumatul, aşadar, intervenţia autorităţilor trebuie să fie cât mai rapidă.
Proiecte dedicate combaterii singurătăţii există deja. Unele organizaţii promovează ideea ca persoanele în vârstă ce trăiesc singure să locuiască împreună cu tineri care nu au o casă. Iniţiativa dă cele mai bune rezultate în zonele rurale, spun experţii.
Nu doar bătrânii sunt afectaţi de singurătate. Unele studii arată că mamele aflate la prima naştere se simt şi ele izolate de lume, în timpul concediului post-natal.
Japonezii au propriile metode pentru a combate singurătatea, ŞI pentru ei, e o problemă socială majoră. Multe localuri nipone organizează petreceri special pentru ca oamenii aflaţi în căutarea unui partener de viaţă să se poată cunoaşte. Japonezii recunosc însă că interesul faţă de căsătorie sau întemeierea unei familii e din ce în ce mai scăzut. Natalitatea a scăzut drastic în ultimii ani. Iar izolarea i-a împins pe unii să facă alegeri bizare. Tot mai multe femei din Japonia aleg să se căsătorească... cu ele însele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰