Galerie foto

Situaţie critică în Brazilia, ţara a depăşit pragul de jumătate de milion de decese din cauza COVID-19

De Larisa Andreescu.
Publicat: 20.06.2021, 11:57.
Actualizat: 20.06.2021, 11:58

Brazilia a depăşit o jumătate de milion de decese din cauza COVID-19, iar experţii avertizează că focarul se va extinde cu repeziciune, principala culpă fiind inacţiunea guvernului.

Decese Brazilia

Brazilia, ţara a depăşit pragul de jumătate de milion de decese din cauza COVID-19

Profimedia

Numărul morţilor în Brazilia din vina Covid-19 a depăşit sâmbătă cifra 500.000, în timp ce experţii avertizează că al doilea cel mai grav focar mortal din lume se poate agrava din cauza vaccinărilor întârziate şi a refuzului guvernului de a sprijini măsurile de distanţare socială.

„500.000 de vieţi pierdute din cauza pandemiei care afectează Brazilia şi lumea întreagă”, a scris pe Twitter Marcelo Queiroga.

Doar 11% dintre brazilieni au fost complet vaccinaţi

Epidemiologii avertizează că decesele vor continua să crească. Brazilia a înregistrat 500.800 de decese din 17.883.750 de cazuri confirmate de Covid-19, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii de sâmbătă, cea mai gravă cifră oficială de morţi din afara Statelor Unite. În ultima săptămână, Brazilia a înregistrat în medie 2.000 de decese pe zi, potivit mediafax.ro.

Covid-19 continuă să devasteze ţările din regiune, Organizaţia Pan Americană a Sănătăţii (Paho) raportând săptămâna trecută 1,1 milioane de cazuri noi de Covid-19 şi 31.000 de decese în America.

„Cred că vom ajunge la 700.000 sau 800.000 de decese înainte de a vedea efectele vaccinării", a spus Gonzalo Vecina, fostul şef al autorităţii de reglementare a sănătăţii braziliene.

Gonzalo Vecina a criticat modul în care preşedintele de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, a tratat pandemia, inclusiv lipsa unui răspuns naţional coordonat şi a scepticismul său faţă de vaccinuri. Mii de brazilieni au protestat împotriva gestionării de către Bolsonaro a focarului în demonstraţii la nivel naţional sâmbătă, învinuind administraţia pentru numărul mare de morţi.

Raphael Guimaraes, cercetător la centrul biomedical brazilian Fiocruz, a declarat că întârzierile programului de vaccinare la cea mai populată naţiune din America Latină au însemnat că efectele sale complete nu vor fi resimţite decât în septembrie sau mai târziu. El a avertizat că Brazilia ar putea revedea scene din cea mai gravă perioadă de vârf din martie-aprilie, când ţara avea în medie 3.000 de decese pe zi: „Suntem încă într-o situaţie extrem de critică, cu rate de transmisie foarte mari şi ocuparea paturilor de spital, care este încă critică în multe locuri"

Peste 70.000 de cazuri de Covid pe zi, în Brazilia

În această săptămână, noile cazuri confirmate în Brazilia s-au accelerat la peste 70.000 pe zi în medie, depăşind India.

„Vaccinarea va fi crucială în combaterea virusului în Brazilia, deoarece ţara nu a reuşit să ajungă la un consens privind distanţarea socială şi măştile. Avem cu adevărat nevoie să creştem vaccinarea foarte repede”, a declarat Ester Sabino, epidemiolog la Universitatea din Sao Paulo.

Cu toate acestea, dovezile din vecinătate nu sunt încurajatoare. Chile, care, ca şi Brazilia, s-a bazat copleşitor pe un vaccin dezvoltat de Sinovac Biotech din China, sugerează că ar putea trece luni până ca imunizarea în masă să limiteze transmisia.

Aproape jumătate din chilieni au fost vaccinaţi, dar capitala Santiago tocmai a fost închisă, numărul cazurilor crescând din nou până la nivelurile de vârf.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.