Antena Meniu Search
x

Solar Impulse 2, avionul care zboară fără carburant

Singurul avion din lume capabil să zboare zi şi noapte fără vreo picătură de combustibil convenţional a plecat azi într-o călătorie istorică în jurul lumii

Vezi și

Singurul avion din lume capabil să zboare zi şi noapte fără vreo picătură de combustibil convenţional a plecat azi într-o călătorie istorică în jurul lumii

Dacă totul va merge conform planului, Solar Impulse 2 va parcurge în următoarele cinci luni 35 de mii de kilometri şi va traversa două oceane. Călătoria se va încheia în acelaşi loc unde a început, la Abu Dhabi. Ca o coincidenţă, pe unul dintre piloţi îl cheamă la fel ca pe eroul din Star Trek, Piccard.

Avionul Solar Impulse2 a decolat de pe aeroportul din Abu Dhabi la puţin timp după răsăritul soarelui. Jurnalişti, fotografi, dar şi cei mai bogaţi şeici din Emirate au asistat la momentul istoric. La manşa aeronavei, propulsată exclusiv cu ajutorul energiei solare, cei doi piloţi, francezul Bertrand Piccard şi elveţianul Andre Borschberg şi-au propus să parcurgă 35 de mii de kilometri.

Cinci luni este durata prevăzută a zborului istoric. Solar Impulse2 va opri în India, Birmania şi China, după care va traversa Oceanul Pacific. Cea mai grea etapă a călătoriei va dura 5 zile şi 5 nopţi, iar pentru a face faţă, piloţii au urmat cursuri de yoga şi au făcut exerciţii de respiraţie. Vor îndura temperaturi extreme, de până la minus 20 de grade în timpul nopţii până la peste 30 de grade, cu plus, în timpul zilei.

Avionul va survola apoi teritorul Statelor Unite, va traversa Atlanticul, va zbura deasupra zonei sudice a Europei şi va ateriza tot la Abu Dhabi.

În 2013, aeronava propulsată cu ajutorul energiei solare a traversat Statele Unite ale Americii de la vest la est, în 26 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Solar Impulse 2, avionul care zboară fără carburant