Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto "Soldatul e în misiune" Cum ar ascunde Rusia pierderile de vieți omenești din Ucraina

Armata Rusă ar putea ascunde adevăratul bilanț al soldaților morți în războiul din Ucraina, datorită modului în care se numără victimele, scriu jurnaliștii de la The Moscow Times.

de Redactia Observator

la 10.04.2022 , 17:51

tanc distrus în Bucha, Ucraina "Soldatul e în misiune" Cum ar ascunde Rusia pierderile de vieți omenești din Ucraina - Getty Images

În "ceața războiului" fiecare tabără încearcă să ascundă pierderile de vieți omenești, pentru a nu afecta moralul trupelor sau încrederea populației în victorie. Iar asta pare a se întâmpla acum în Rusia.

Părinții unui militar în vârstă de 21 de ani, pe nume Stanislav "Stas" Pivovarov, au încercat timp de două săptămâni să afle ce s-a întâmplat cu fiul lor, după ce a fost trimis în Ucraina, la începutul lunii februarie. Mama lui, Tatyana Pivovarova, a dat de el într-un final pe un canal ucrainean de Telegram. Apărea ca fiind prizonier de război. Interesată de un răspuns oficial, femeia a scris o scrisoare unității militare din Ingușetia, acolo unde fiul ei era înrolat, și a cerut informații clare. Răspunsul a fost scurt și sec: "Soldatul Pivovarov este în misiune".

"Nu era în lista prizonierilor de război, dar am aflat că Stas era într-un spital din Dnipropetrovsk cu o rană severă la un picior. Nu știam nimic mai mult, nici dacă este viu sau nu", le-a spus Tatyana Pivovarova celor de la The Moscow Times. "Ministerul Apărării mi-a scris că fiul meu este în misiune, iar că înregistrarea cu el în spital este falsă. Dar cum să nu îmi recunosc eu fiul? Era el", s-a plâns ea.

Articolul continuă după reclamă

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina, în funcție de cine face numărătoarea

Pe acelaşi subiect

Un comisar pentru Drepturile Omului din Rusia, Tatyana Moskalkova, a primit circa 400 de scrisori de la rudele militarilor trimiși în Ucraina și care nu au mai avut contact cu familia, a declarat, sub protecția anonimatului, un angajat al agenției.

Este o consecință a faptului că estimările soldaților uciși, răniți sau dispăruți în Ucraina variază enorm, în funcție de cine face numărătoarea. Pe 25 martie, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că 1.351 de militari au murit în Ucraina. Însă ucrainenii au furnizat o cu totul altă cifră: 18.000 de soldați ruși morți. Un subsecretar din cadrul Departamentului de Stat din SUA a vorbit de circa 10.000 de militari ruși morți, aproape o medie aritmetică între estimarea Rusiei și a Ucrainei.

Ca o comparație, Uniunea Sovietică a pierdut 14.000 de militari în cei 10 ani de război în Afganistan și aproximativ 11.000 în cele două războaie din Cecenia. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin nu a răspuns solicitărilor făcute de jurnaliștii de la The Moscow Times.

Într-un interviu oferit la finalul lunii martie, președintele Volodimir Zelenski susținea că Ministerul Apărării din Rusia a refuzat să ia trupurile soldaților uciși în lupte. "Noi nu vrem să ținem cadavrele. La început au refuzat, apoi s-au oferit să ne trimită niște saci. Și când îți moare o pisică sau un câine îi tratezi mai bine", a spus liderul de la Kiev.

"Nici în lista celor morți, nici în lista celor vii"

Un avocat specializat în domeniul militar a descris, sub protecția anonimatului, procedura în cazul soldaților morți sau răniți în acțiune. "Brigade speciale îi iau pe răniți, pe morți - dacă se poate, și înregistrează decesele", a spus el, potrivit sursei citate. "Datele sunt apoi transmite comandantului, care scrie un raport și îl trimite mai departe, pe lanțul de comandă. Dar rapoartele sunt foarte dificil de făcut în aceste zile, iar nimeni nu știe numărul victimelor", a explicat avocatul. Iar pentru ca soldații să fie declarați morți în acțiune trebuie ca trupurile să fie identificate. "Mărturiile martorilor sau părți din trup nu sunt suficiente. Dacă un corp nu poate fi identificat se face analiză ADN", a spus un alt avocat din Sankt Petersburg, Anton Scherbak.

Soldații care nu au fost identificați nu intră automat în categoria celor dispăruți. Iar cadavrele care nu sunt repatriate în Rusia, neidentificate sau îngropate în Ucraina nu sunt, de asemenea, incluse în lista celor morți în lupte. Acești oameni "nu au statul legal și nu sunt nici în lista celor morți, nici a celor vii", a explicat avocata Anastasia Burakova. După un an de la dispariție, rudele acestor militari pot să se adreseze justiției pentru a fi trecuți în categoria celor dispăruți în acțiune.

Vladimir Putin a promis că familiile celor uciși în Ucraina vor primi 7.4 milioane de ruble, aproximativ 90.000 de dolari, însă dacă decesul nu este confirmat în mod oficial banii nu sunt oferiți. Astfel, pentru mulți ruși, un ordin al instanței este singura cale de a obține un răspuns final.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă păstrați susținerea pentru același candidat la reluarea alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » "Soldatul e în misiune" Cum ar ascunde Rusia pierderile de vieți omenești din Ucraina