Spania ar putea deveni printre primele ţări din lume care introduce sistemul de patru zile lucrătoare pe săptămână
Spania va testa săptămâna de lucru de patru zile. Ţara ar putea fi printre primele din lume care ar putea introduce un astfel de sistem. În timp ce unii specialişti consideră că acest lucru ar fi benefic în special pentru bunăstarea angajaţilor, alţii susţin că economia ar fi afectată, implicit nivelul de trai.
- Spania ar putea trece la sistemul de patru zile lucrătoare
- Proiectul pilot urmează să fie testat în perioada următoare
Spania urmează să testeze o săptămână de lucru de patru zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate. În luna decembrie, vicepremierul Pablo Iglesias a confirmat că guvernul analizează ideea, spunând că reducerea numărului de ore de lucru într-o săptămână la 32, fără pierderea salariilor, ar duce ''fără îndoială'' la crearea mai multe locuri de muncă, mai ales în contextul în care ţara își reconstruiește economia după efectele pandemiei de coronavirus.
Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile a câștigat popularitate în mai multe țări dezvoltate, ca o modalitate de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și chiar de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
În noiembrie, o coaliție internațională formată din politicieni, lideri sindicali, șefi de afaceri și militanți le-a scris politicienilor din întreaga Europă, îndemnându-i să solicite măsura ca răspuns la daunele economice provocate de coronavirus.
În Spania, un număr mic de companii au adoptat deja în mod independent o săptămână de lucru de patru zile, ceea ce ar fi condus la o creștere a productivității, iar guvernul a introdus o propunere similară în bugetul său încă de anul trecut.
Deși detaliile programului pilot urmează să fie stabilite alături de guvern, partidul Más País a propus un proiect de 50 de milioane de euro, ce permite companiilor să testeze programul de lucru redus cu riscuri minime. Propunerea ar face companiile să testeze schema cu un risc minim, costurile acoperite la 100% pentru primul an, scăzând la 50% pentru al doilea an și 33% pentru al treilea.
"Pe baza acestor cifre, estimăm că am putea avea 200 de companii participante la test, și între 3000 și 6.000 de angajați", a declarat Héctor Tejero, lider al partidului Más País. Partidul a sugerat, de asemenea, ca programul pilot să fie supravegheat de un grup de experți, inclusiv reprezentanți ai guvernelor, sindicatelor și mediului de afaceri.
Odată demarat, schema ar fi una dintre primele inițiative de reducere a orelor de muncă, de când Franța a început să plafoneze săptămâna de lucru la 35 de ore, în 1998. La rândul său, Spania a fost una dintre primele țări din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore, după o greva de 44 de zile din Barcelona în 1919.
O zi liberă în plus ar putea avea beneficii majore asupra psihicului angajaţilor
În decembrie, psihologul în afaceri Pedro Sánchez a declarat că o zi liberă suplimentară este mai bună pentru sănătatea mintală a oamenilor, deoarece le permite ''să se dedice mai mult timp vieții personale și de familie''. Alții au observat că scăderea unei zile de muncă ar fi benefică pentru mediu, deoarece mai puțini oameni ar face naveta, iar clădirile de birouri nu ar trebui iluminate, încălzite sau răcite.
Dar nu toată lumea susține ideea. Unii economiști au susținut că a lucra mai puține ore ar reduce nivelul de trai, iar liderul uneia dintre principalele asociații de afaceri din Spania a descris-o drept ''nebunie'', potrivit dailymail.co.uk.
În altă parte a lumii, prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, și-a exprimat sprijinul pentru o săptămână de lucru de patru zile, iar guvernele scoțian și galez au creat, de asemenea, comisii pentru explorarea ideii. În Islanda s-au desfășurat deja încercări de succes.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰