Antena Meniu Search
x

Spania repară pe repede înainte 6 tancuri Leopard 2A4, pentru a le trimite armatei ucrainene

Spania are în vedere să ofere Ucrainei şase tancuri germane Leopard 2A4, după ce acestea vor fi reparate, a anunţat miercuri titulara Ministerului spaniol al Apărării, Margarita Robles, informează Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.02.2023, 16:51

tancuri germane Leopard 2
Spania repară pe repede înainte 6 tancuri Leopard 2A4, pentru a le trimite armatei ucrainene - Shutterstock (arhivă)

"Reparăm chiar acum şase vehicule Leopard 2A4 (...), cu posibilitatea, dacă va fi nevoie şi aliaţii noştri vor cere, de a creşte acest număr", a spus Margarita Robles în parlamentul de la Madrid, precizând că tancurile vor fi pregătite de livrare până la sfârşitul lunii martie sau începutul lui aprilie.

Oficialii de la Kiev estimau că Ucraina va primi iniţial 120-140 de tancuri din partea "coaliţiei tancurilor" formată de aliaţii săi occidentali pentru a o susţine în războiul cu Rusia, dar numărul tancurilor promise concret de aceştia până în prezent Ucrainei este mai redus.

Până la anunţul Spaniei, numai 48 de tancuri germane Leopard 2 au fost confirmate pentru a fi transferate Ucrainei, cu câte 14 unităţi fiecare promise de Germania şi Polonia.

Soldaţii ucraineni care se antrenează în Germania, impresionaţi de tancurile Leopard 2

Pe acelaşi subiect

Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de sosirea acestora pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război.

El se numără printre zecile de soldați ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 și apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, din Munster, înainte de a le trimite în Ucraina. Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depășind reticențele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.

Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite în Ucraina are un tun de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 km

"Este crucial să folosim această armă modernă cu înțelepciune, ea va aduce un progres și vom câștiga în cele din urmă", a declarat soldatul în vârstă de 57 de ani. Întrebat despre diferența dintre sistemele occidentale și cele sovietice, el a spus: "Vă puteți imagina că este ca diferența dintre un Mercedes și un Jiguli" - referindu-se la o mașină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.

Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântărește peste 60 de tone, are un tun de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 km. Ministrul ucrainean de externe a declarat luna trecută că se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un "prim val" de livrări de la o coaliție de 12 țări, inclusiv Leopard 2 german, cu timpul necesar pentru instruire. În total, Germania antrenează câteva sute de soldați, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldați ucraineni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Spania repară pe repede înainte 6 tancuri Leopard 2A4, pentru a le trimite armatei ucrainene