Antena Meniu Search
x

Galerie foto Spion rus sau erou ucrainean? Misterul morții lui Denis Kireev: Dacă nu era el ruşii cucereau Kievul

La câteva zile după începutul războiului din Ucraina, spionii Kievului l-au eliminat pe bancherul Denis Kireev, acuzat de trădare, așa după cum a informat Serviciul de Securitate al Ucrainei – principala agenție de informații interne a țării. La doar câteva zile după ce cadavrul acestuia a fost găsit, poziția autorităților s-a schimbat radical, fiind ordonată înmormântarea acestuia cu toate onorurile datorate unui erau și asta deoarece informațiile oferite de acesta ar fi ajutat la protejarea capitalei în  fața trupelor rusești, notează Wall Street Journal.

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 18:03

 Ani de zile, Rusia a investit miliarde de dolari pentru a se infiltra în structurile politice și de informații ale Ucrainei, încercând să-și stabilească o rețea de agenți la care să apeleze pentru a-și ține vecinul sub control. Jurnaliștii americani notează că Kireev  părea, în multe cazuri, că lucrează la ambele capete, asta după ce a renunțat la cariera sa pentru a gestiona banii și activele a doi frați care aveau legături strânse cu politicienii ucraineni aliniați cu Rusia.

După această transformare profesională, generalul Budanov a spus că Kireev și-a cultivat legăturile cu serviciile de informații europene, precum și cu oficiali militari și guvernamentali ruși. De asemenea, el a fost de acord să reprezinte Kievul în primele discuții de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina, o misiune riscantă, de mare anvergură. "I-a plăcut să joace rolul agentului 007", a spus un prieten.

Invazia din 24 februarie a testat rețelele de influență ale Rusiei și rezistența Ucrainei. Denis Kireev, care avea legături puternice în ambele țări, a fost prins în mijloc. Generalul Budanov susține că a făcut apel la patriotismul lui Kireev și i-a cerut să-și folosească contactele din zona financiară și de spionaj pentru a încerca să se infiltreze în serviciile de informații militare ale Rusiei. "Avea cercul necesar de cunoștințe. Tranzacțiile financiare au fost efectuate prin intermediul lui", a spus generalul. "De aceea a ținut legătura cu toată lumea, inclusiv cu oameni foarte influenți", mai adaugă generalul.

Ultimele luni din moartea lui Denis Kireev

Pe acelaşi subiect

În toamna anului 2021, când armata americană și agențiile de spionaj au început să avertizeze cu privire la amenințarea rusă, Kireev a aflat din sursele sale că Moscova se pregătește să invadeze, a spus generalul Budanov, fiind primul care a dat alarma în Ucraina. Pe 22 ianuarie anul trecut, Ministerul britanic de Externe a declarat că Rusia l-ar fi ales pe unul dintre foștii șefi ai lui Kireev ,să se alăture unui guvern marionetă. În februarie, cu o invazie care părea iminentă, milioane de ucraineni au început să fugă spre vest pentru a se refugia în străinătate.

"Dacă nu ar fi fost Kireev , cel mai probabil Kievul ar fi fost cucerit", a declarat generalul Budanov.

Pe 23 februarie, Kireev a raportat că Putin a ordonat invazia, aceasta urmând să aibă loc la doar cîteva ore după această discuție. La doar câteva zile, Kievul și Moscova au căzut de acord să înceapă discuțiile, Kireev fiind prezent la primele două runde, ceea ce l-a forțat să aleagă în mod public între Rusia și Ucraina.

În noaptea dinaintea negocierilor din Belarus, Kireev a primit un telefon de la biroul lui Oleksandr Poklad, șeful direcției de contrainformații a SBU, potrivit generalului Budanov. El a spus că Poklad, însărcinat cu capturarea ofițerilor de informații și de securitate suspectați că lucrează pentru Rusia, a cerut o întâlnire.

Kirieev a mers până la o gară din Kiev alături echipa sa de securitate și de agenții de informații militare care urmau să-l însoțească în Belarus. El le-a spus că ar putea fi arestat și le-a cerut să nu intervină. atunci când au ajuns în apropierea catedralei Sf. Sofia, mai multe dube al SBU au ajuns, iar agenții l-au ridicat pe bancher. După 90 de minute, cei care l-au însoțit pe Kireev au primit un telefon, fiind chemați acolo unde au găsit trupul acestuia. În ciuda circumstanțelor în care a murit, el a fost înmormântat într-un cimitir rezervat eroilor ucraineni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Spion rus sau erou ucrainean? Misterul morții lui Denis Kireev: Dacă nu era el ruşii cucereau Kievul