Spitalul Covid din India din care pacienții sunt disperați să plece. Bolnavii sunt întinși pe paturi din carton
Pe măsură ce cazurile de coronavirus din India continuă să crească, sistemul de sănătate al țării a cedat. Paturile din spitale, oxigenul și medicii sunt insuficienți pentru criza cu care se confruntă statul asiatic. Unii pacienți cu Covid mor în sălile de așteptare sau în afara clinicilor aglomerate, înainte de a fi văzuți de un medic. Doar unii pacienți cu Covid-19 reușesc să intre în spitalele suprasolicitate din India. Dar, odată internați, unii se confruntă cu un alt fel de teroare: absența asistenței medicale sau a consumabilelor pe măsură ce oamenii mor în jurul lor.
- Sistemul sanitar din India a ajuns la limită.
- Spitalele sunt la capacitate maximă, rezervele de oxigen s-au terminat, morgile şi crematoriile au fost copleşite.
În luna februarie oficialii au ordonat închiderea Centrului de îngrijire Covar Sardar Patel, crezând că India a învins virusul, scrie CNN. Când a devenit din ce în ce mai clar că pandemia este departe de a se fi încheiat, construcția cu cele 500 de paturi s-a redeschis pe 26 aprilie, iar haosul a urmat.
În spațiul care seamănă cu un depozit, unii pacienți stau întinși pe paturi din carton. Există medicamente în număr limitat, iar unii pacienși s-au plâns că au fost examinați de medici o dată sau de două ori în trei zile. Un pacient internat la Covar Sardar Patel povestește cum bolnavii de lângă ei au început să țipe după medicamente, iar două ore mai târziu, după ce oxigenul li s-a epuizat, au murit.
Ministerul indian pentru Sănătate și Protecția Familiei a declarat luna trecută că va extinde „rapid” unitatea medicală la 2.000 de paturi cu aprovizionare cu oxigen. Aproximativ 40 de medici și 120 de paramedici au fost detașațoi la centru.
"Guvernul crede că au deschis acest spital și că pacienții de aici primesc tratamentul necesar, dar, de fapt, nu se întâmplă așa ceva”, a declarat un pacient internat de cinci zile la Covar Sardar Patel. „Vei muri întins pe pat pentru că nu este nimeni în jur care să cheme medicul”, a mai adăugat pacientul.
- Imaginea durerii: Mamă cu Covid lasată să moară pe stradă de propriul fiu, ca să nu se infecteze şi el, în India
- Cum arată un medic epuizat, după munca în secţiile Covid. Bilanţul a ajuns la 400.000 de cazuri și 4.000 de...
- Un bărbat a condus 1.400 km pentru a-i aduce oxigen prietenului său bolnav de Covid, în India
Bilanţul total al infectărilor în India, aproape de 20 de milioane
India a raportat luni mai mult de 300.000 de noi cazuri de coronavirus, pentru a 12-a zi consecutiv, numărul total al cazurilor fiind aproape de 20 de milioane, în timp ce oamenii de ştiinţă prevăd un vârf al infecţiilor în zilele următoare, scrie Reuters.
Experţii medicali spun că numărul real din această ţară cu 1,35 de miliarde de locuitori este de 5 sau 10 ori mai mare decât bilanţul oficial.
Numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 ar putea atinge un vârf între 3 şi 5 mai, potrivit unei echipe de cercetători care sfătuieşte Guvernul, cu câteva zile mai devreme decât o estimare anterioară, deoarece virusul s-a răspândit mai repede decât se aştepta.
Spitalele sunt la capacitate maximă, rezervele de oxigen s-au terminat, morgile şi crematoriile au fost copleşite.
Cel puţin 11 state şi unităţi teritoriale au impus unele forme de restricţii pentru a încerca să limiteze creşterea infectărilor, însă guvernul condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să impună un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri.
"După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea ajuta nevoile generate de actuala criză sanitară", a declarat pe Twitter Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰